четвъртък, 31 май 2018 г.

С КОЛКО ПАРИ РАБОТИ ЧИТАЛИЩЕТО?

Досега не сме публикували данни за финансовото състояние на читалището ни. Но сигурно би било интересно за читалищните членове и читателите на блога за какво харчим парите си. Затова предлагаме отчета за финансовото състояние на читалището ни за 2017 г. и кратко пояснение за приходите и разходите през настоящата година.Читалището ни получава приходи от: субсидия от републиканския бюджет, приход от наем на земя, от наем на съоръжение на М-тел, членски внос и дарения.За 2017 г. приходите се виждат в таблицата на отчета, а за 2018 г. те са 48206 лв, като основната част от тях са  от републиканския бюджет.
Въпреки увеличението на субсидията от бюджета на републиката обаче, през миналата и настоящата година се очерта дефицит, който беше покрит от общинския бюджет. При това разходите ни са ограничени само до неотложните, а заплатите на работещите в читалището са минимални. Като говорим за неотложни разходи изобщо не включваме в тях разходи за дейност, с изключение на  закупуването на 20-30 нови книги за библиотеката. Пак благодарение  помощта на общината осъществяваме пътуванията за участие на съставите ни във фестивали, а нощувките и храната се поемат от самите участници в съставите. Имаме хубава сграда, но издръжката и поддръжката й изискват немалко средства.Само за противопожарни мероприятия отиват близо 1000 лева, а таксата смет е 342 лв. Да не говорим, че за електричество на месец се харчат от 150 до 350 лв.
"Живеем юнашки живот сиромашки..." - пее Тони Димитрова в една своя песен. С половин процент от републиканския бюджет за култура така живеят и читалищата днес. Но ще се борим юнашки, за да оцелеем и да докажем, че и в такива условия може да се работи. Още повече, когато общината не ни е обърнала гръб и помага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар