четвъртък, 25 август 2011 г.

Шаржове на угърчинци от Димитър Съботинов

В читалищната сбирка се пазят интересни хумористични портрети на наши съселяни (съграждани) от талантлив автор -сатирик. Нека днес, 70 години след като са рисувани от натура, отворим и разгледаме пак скицника на поета и карикатуриста Димитър Съботинов.








 




  
Димитър СЪБОТИНОВ (Дисабо). Роден е на 11 август 1907 г. в Угърчин. Започва да пише още като ученик в гимназията. Първите си стихотворения печата във въздържателния вестник  «Борба» - 1926 г., след това сътрудничи на литературните издания: «Светлоструй», «Сеяч», «Наковалня», «Фар», «Първи цветя» и др. Публикувал е хумористични творби във вестниците «Пладне» и «Горчив смях». Участвал в «Литературен сборник на най-младите», 1928 г. и сборник «Светлоструй».

Димитър Съботинов работи дълги години в София като картограф-специалист в Географическия институт. През 1944 г. остава безработен и се завръща в Угърчин. От 1945 година Съботинов живее в Ловеч, като заема отговорни административни постове: околийски управител, началник по труда и социалните грижи, директор на Кинефикация и секретар на ОК на Отечествения фронт.
Като карикатурист и автор на хумористични и сатирични материали, повече от десетилетие заедно с Т. Теглийски редактира в Ловеч оригиналния за времето си седмичен плакатен «Стършел».
По-късно години наред  той работи като редактор на заводски вестник и на технически издания в завода за леки автомобили „Балкан", където се и пенсионира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар