вторник, 15 май 2018 г.

ТАНЦЬОРИТЕ НИ НОМИНИРАНИ ЗА СВЕТОВНАТА КУПА ПО ФОЛКЛОР

Със златен медал и номинация за световната купа по фолклор се завърнаха танцьорите ни от ХХII Старопланински събор "Балкан фолк 2018"във Велико Търново. Този събор е част от музикалните празници "Евро фолк", провеждани под егидата на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - EAFF. В тази асоциация членуват 450 фестивала. Тя е акредитирана към ЮНЕСКО с консултативни отношения.
 
Над 4000 участници ще се изявят тази година на сцените на Старопланинския събор във Велико Търново, който се провежда от 10 до 20 май. Сред тях ще бъдат представители от Индия, Канада, Швеция, Иран, Грузия, Индонезия, Словакия, Литва, Естония и Якутия от Руската федерация.

На събора се явихме с 26 танцьори от двата състава на юношите и големите. Четири танца бяха показани на сцената, като с "Пролетни игри" големите ни танцьори участваха в конкурса за световната купа. За този танц те получиха златния медал и номинацията за световната купа на EAFF. Освен това получиха диплома за лауреат на Световната купа по фолклор - Велико Търново 2018 и диплома за добро представяне по линия на Световната купа по фолклор. За втори път танцов ансамбъл "Фаворит" получи почетния знак на Старопланинския събор и препоръка, с която ансамбълът ни може да участва в Европейския шампионат по фолклор "Euro Folk" в Несебър и Слънчев бряг тази година.

 
 
Нашата колежка от читалището и танцьор в ансамбъла Цветина Бамбова беше специално поканена като лице на събора и взе участие в церемонията при откриването му на 10 май. Плакати с нейния лик се раздават на всички участници в събора, а също така са разлепени на много места във Велико Търново. Цветина от един билборд на сцената"наблюдаваше" играещата на същата сцена Цветина в деня на нашето участие. При раздаването на наградите специално беше обявено нейното присъствие и тя,  заедно с ръководителя на състава Михаил Денев, получи тези награди.
Един ден преди  Велико Търново танцьорите ни на 12 май взеха участие  във фолклорния фестивал "Люлякова ръченица" в гр. Ловеч, а о т 20 до 25 юли  ще участват в още един фестивал по линия на EAFF. Той се провежда в Босна и Херцеговина и се нарича "Лято на Високо". Надяваме се  и там да се представят достойно. /Б.П./

Няма коментари:

Публикуване на коментар