четвъртък, 21 февруари 2013 г.

ПОЧЕТОХМЕ ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

 Във връзка със 140 години от обесването на Васил Левски на 19 февруари вечерта читалището, с подкрепата на комитет „Васил Левски“ и община Угърчин, организира възпоменателно тържество във фоайето на читалищната сграда.

На тържеството дойдоха над 70 човека от всички възрасти. Гости бяха писателят и режисьор Павел Павлов, режисьорът Иван Балевски, кметът на с. Дерманци Николай Зашев, председателят на клуба на пенсионера „Христо Чернопеев“ в Дерманци Цоло Сираков и др.
По време на тържеството беше изнесен кратък рецитал за Левски. След това Павел Павлов разказа за записаните от дядо му Иван Войников спомени за Левски на неговите сподвижници Димитър Пъшков и Марийка Сиркова. Представено бе и второто допълнено издание на книжката „Левски в Угърчин“, в която са включени и записаните от Иван Войников спомени под заглавието „Белият япанджак“, Те бяха предоставени от г-н Павел Павлов и се публикуват за първи път. От тях става ясно, че Левски идва в Угърчин, предрешен като калугер, заедно с още един калугер /вероятно Марин поп Луканов/ по Петковден през 1872 г. Двамата пренощуват в къщата на поп Михал Войниковски, а на следващия ден Левски пее в църквата на богослужение. Това е външната проява за прикритие на комитетската им работа в Угърчин, за което вече сме писали.

Присъстващите бяха запознати и с идеята на читалището, комитет „Васил Левски“ и клуба по родознание за поставяне на паметен знак на мястото, където е била първата църква в Угърчин, където е пял Левски. Предложи се това да стане през юли тази година на рождената дата на Апостола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар