сряда, 6 март 2013 г.

В НАЧАЛОТО НА МАРТ

В слънчевата утрин на първи март от главния вход на читалището излезе баба Марта с ведро настроение и се запъти направо към общината. Подире й подтичваха помощниците й Пижо и Пенда. В кошницата на баба Марта пъстрееха множество мартеници, изработени предишния ден в организираната от читалището  работилница за мартеници.
В общината баба Марта и помощниците й бяха посрещнати от кмета и насъбралите се служители. Тя пожела на всички здраве , а Пижо и Пенда закичиха общинарите с мартеници. На кмета дадоха най- голямата, по-дълга от самата Пенда. След това баба Марта и нейните помощници посетиха дома за стари хора,  дневния център за стари хора, клуба на пенсионера и някои учреждения в центъра на града, като раздадоха над 80 мертеници с усмивки и пожелания за здраве.
Баба Марта продължи да раздава мартеници и на 2 март вечерта, когато в читалището се проведе празника на самодееца с над 50 участници. Но преди това на площада пред общината се състоя станалото вече традиционно тържество, посветено на Освобождението на България. То беше организирано от общината и читалището. С рецитал и мултимедийна прожекция, със слово на кмета на общината Валентин Вълчев и поднасяне на венци и цветя пред паметника в центъра на града, с фойерверки и народни хора – така премина тазгодишното тържество, посветено на 135-годишнината от освобождението на България от турско робство .
Март започна с празници и ще завърши с празници.  Дори и по време на Криза хората имат нужда да се откъснат поне за кратко от трудното си ежедневие и  читалището ни ще стори нужното това да се случи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар