четвъртък, 14 март 2013 г.

СРЕЩА В ОДРИН

100 години от Балканската война

Март 1913 г. Българските войски са обкръжили  Одрин и се готвят за последен щурм.Там е генерал Радой Сираков, там са и много обикновени войници от Угърчин. Един от тях е Вълчо Балев Балевски. Той има брат Дачо, останал в Угърчин, защото военната комисия не го е одобрила  за войник. И Дачо решава да отиде до Одрин на кон и да се види с брат си. От тази им среща се е запазила снимка , направена във вече превзетия Одрин на 18 март 1913 г. във фото „Souvenir”. Не е познат друг подобен случай с угърчинци, участвали в тази война.

  Дачо и Вълчо Балевски, Одрин, 18 март 1913 г.

Има и един друг стогодишен спомен от Одринската битка. Фелдфебел Петко Радоев Патарински прониква с група войници в турска казарма в Одрин и пленява турско бойно знаме. За тази му постъпка е повишен в чин подпоручик, а от армията се уволнява  като  капитан през 20-те години на 20 век. До края на живота си той остава известен сред угърчинци с прозвището Капитаня.
 Фелдфебел Петко Радоев Патарински

Вълчо Балевски и Петко Патарински се завръщат живи и здрави от двете балкански войни,но други 70 угърчинци оставят костите си по бойните полета през 1912-1913г.

На снимката горе: Атаката на Одрин започва, 11 март 1913 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар