петък, 6 май 2011 г.

ЗАГИНАЛИ ОТ УГЪРЧИН ЗА ОТЕЧЕСТВОТО ВЪВ ВОЙНИТЕ 1885-1945

 
Взводът на подпоручик Борис Пелов (убит на 18.09.1918 край Дойран) – архив Д.Коев

На 6 май – Гергьовден, е Денят на храбростта, Празник на Българската армия. На този ден се прави тържествен водосвет на бойните знамена, с военен парад и полет на националния трибагреник над София се почита паметта на героите, загинали за България във войните. На този ден се припомнят имената на героите, воювали за Отечеството.
Днес публикуваме пълния списък на войниците от Угърчин, убити по фронтовете или умрели от рани във военно-полевите болници и тези близо до фронта. Всички са уточнявани в продължение на три години в Държавен военно-исторически архив гр. Велико Търново.
Оказа се, че от нашия град за Отечеството са отдали живота си 242 храбри български войни. Поместваме и оригинални фотографии, пазени в архива на читалището.
СЛАВА! ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ!




ИЗ ТЕТРАДКАТА СЪС  СПОМЕНИ И СНИМКИ
НА УЧИТЕЛЯ ДАНЧО КОЕВ,
ВЕТЕРАН ОТ ВОЙНИТЕ

Надписана: «Два неприятелски аероплана, които най-много ни безпокояха, но най-после си го намериха, свалени от наши противоаеропланни оръдия» (на позициите около Дойран)

Капитан Петър Михайлов, носител на 2 Кръста за храброст (убит на 18.09.1918 г. край Дойран)

ИЗ АРХИВА НА НАЙДЕН СТЕФАНОВ 

 
Още един от големите герои на България - ..............(в средата), удостоен с 3 Кръста за храброст! В българската военна история с повече от 3 такива медала са известни ограничен брой войни. Напр., ефр. Иван Арабаджиев от с. Аврен, Варненско, е носител на 5 кръста и е доживял дълбока старост (1888-1968)

На бойното поле - «Шапки долу!» за току-що загиналите другари. Надписана: «Участие на Първата световна война. Погребение на угърчинците Пейко Данчев Арабаджиев и Пено Стоянов Пелтешки»

«Другарско погребение на фронта при Дойранското езеро на убития Ганю Радюв Гачовски от Угърчин»

Няма коментари:

Публикуване на коментар