четвъртък, 30 септември 2021 г.

ПЪЛЬОВСКА ЯХНИЯ ВЪВ "ВКУСНИ ВРЕМЕНА"

Хубав, топъл слънчев ден. Неделя е. Температурата е лятна - 30 градуса. Датата е 26 септември. Бай Мирчо пак готви пъльовска яхния. Този път в двора на църквата. Около него трима души с камери снимат , а водещият на кулинарното предаване "Вкусни времена" на телевизия "Code Health" Мартин Трухчев хем асистира на бай Мирчо, хем обяснява на зрителите как се приготвя тази яхния...

Да, случи се неочаквано продължение на описаният в предишната ни публикация кулинарен фестивал. Всъщност двете събития нямат нищо общо, освен пъльовската яхния и кулинарния си характер. Просто от Велико Търново в читалището се обади човек, с когото се познаваме от три години. Това е Мариана Нуцова - организатор на международния фолклорен фестивал "Балкан фолк". Тя предложи, този път като ръководител на екипа, който снима за кулинарното предаване "Вкусни времена", да заснемат в Угърчин едно предаване, в което да бъдат представени три типично угърчински ястия. 

От наша страна откликнахме на предложението. След двудневна подготовка то се осъществи в двора на църквата, където обстановката се оказа по-подходяща за снимане - без много странични шумове. Освен пъльовската яхния, Милена Найденова и Цветина Бамбова подготвиха и две други традиционни угърчински ястия - таратор с джанки и треница - десерт от брашно, мляко и захар.

Кулинарната дейност не е характерна за читалището ни, но когато става дума за съхраняване на кулинарните традиции, като част от културната идентичност на угърчинци, тук ние не сме безучастни и ще съдействаме и в бъдеще да се случват подобни събития.


Няма коментари:

Публикуване на коментар