четвъртък, 30 септември 2021 г.

НОВА КНИГА ЗА ГЕРОИТЕ ОТ УГЪРЧИН В ЕПОПЕЯТА ПРИ ДОЙРАН

 - 950 наши войни се сражават в Първата световна война

На 28 септември в читалището бе представена излязлата наскоро от печат  книга "При Дойран...", с автор Мария Щрегарска . Книгата е посветена на участието на 950 войници от Угърчин в Първата световна война, 212 от които остават завинаги по бойните й полета. "При Дойран..." е може би единствената с такава тематика, където са публикувани списъци на всички мобилизирани във войната, а не само на загиналите. Тя има и немалко снимков материал. 

Едно друго нейно достойнство е, че при подготвянето на материалите за книгата излязоха още 59 имена на угърчинци, загинали в тази кръвопролитна война и така те от 153 станаха 212.

Представянето на книгата в Угърчин беше предшествано от такова във военния клуб в гр. Плевен на 21 септември. Присъстващите там бяха предимно хора, служили в армията,  заемали командни длъжности и познаващи военното дело. Те твърде ласкаво се изказаха за написаното от Мария Щрегарска, макар тя да е стъпвала в казармата само на клетвата на сина си. 

За да се стигне до тази оценка заслуга има и редакторът на книгата полк. Димитър Костадинов, който дълги години е бил преподавател във военно- въздушното училище в Долна Митрополия. И тъй като е преподавал и на настоящия президент Румен Радев, и добре се познават с него, книгата стигна  и до президента. Румен Радев изпрати похвално писмо и за предишната книга на Мария Щрегарска "Нашият генерал".

На тази тема неведнъж сме публикували материали, но предстои да подготвим още един обобщаващ материал в светлината и на новите данни за участието на угърчинци в Първата световна война.

Междувременно в сградата на читалището се проведе и еднодневен семинар на библиотекарите от общината. Имаше представители и от гр. Луковит, а лектори бяха директорът на регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" в гр. Ловеч Юлияна Цанева и библиотекарят Петя Павлова. Две теми бяха представени на семинара - противодействието на фалшивите новини и как децата в ранна детска възраст да бъдат привлечени да четат.

Събитията започнаха със слънце и жега, но завършиха с дъжд и капещи есенни листа. Да, есента вече е тук, макар лятото да открадна няколко дни от нея. 

Борислав ПАТАРИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар