петък, 3 септември 2021 г.

А КАЗВАТ, ЧЕ ЛЯТОТО Е ВРЕМЕ ЗА ПОЧИВКА

 Културна хроника

Не само казват, но и много хора наистина почиват през летните месеци. След многомесечния ковид стрес, това лято народът напълни курортите и започна да трупа витамин Д на морския бряг или нейде в планината.  В началото на юли и някои хора от читалището ни посъбраха малко слънчеви лъчи покрай участието ни във фестивала в Созопол. Но това едва ли може да се приеме за почивка, след като беше свързано с репетиции на танцьорите и изяви на сцената. За сметка на това след завръщането в Угърчин... ни се отвори още работа. За  децата на Угърчин и други, дошли да прекарат част от ваканцията тук,  се организира поредното "Забавно лято". А междувременно се случиха и други събития. Но така е  в читалището. Тук обикновено има повече работа, когато другите почиват. 

За всичко това ще разкажем накратко по-надолу в традиционната ни културна хроника.

Ще започнем естествено от децата и "Забавно лято". За пореден път общината и читалището го организираха и то продължи близо месец. Две момичета - Петя Кърджова и Цветина Бамбова всеки ден предлагаха на децата различни забавления и игри. Помагаха и някои родители. Освен в читалището, децата бяха на игрището край Угърчин, прекараха незабравим ден в атракционен парк край Тетевен и завършиха забавленията си на басейна в Угърчин. Всичко това стана възможно благодарение и на сериозната подкрепа на общината. А родители на деца, които живеят в по-големи градове, отбелязаха, че там не са наблюдавани подобни прояви.

Но покрай това най-видимо събитие се случиха и други. 

На 14 юли в читалището беше представена най-новата книга "Магнитна връзка" на родената в Угърчин поетеса Добрина Симова. Пред около 30 души стихосбирката представи Мария Щрегарска, а някои от най-новите си стихове прочете Добрина Симова.

Две седмици по-късно на 29 юли в читалището се проведе отложено  заради пандемията тържество, което трябваше да се състои в края на 2020 г.. То беше посветено на 100 години от рождението на проф. Нешо Царевски и 95-годишнината на угърчинския учител Никола Бамбов. През ноември и декември 2020 г. двамата бяха удостоени от Общински съвет - Угърчин с със званието "Почетен гражданин на Угърчин"/ проф. Царевски посмъртно/.След произнесени слова на тържеството за проф. Царевски и Никола Бамбов председателят на Общински съвет - Угърчин Тихомир Мирчев връчи удостоверения и почетни знаци на общината на Никола Бамбов и на синовете на проф. Нешо Царевски - Владимир и Милен.

На 7 август пред читалището се състоя второто издание на кулинарния фестивал "Всички на мегдана", посветен на традиционната местна кухня. Организатори отново бяха Местната инициативна група "Троян, Априлци, Угърчин" и нашето читалище. Близо 200 души дойдоха на фестивала. В няколко шатри бяха представени местни ястия от Угърчин, Лесидрен, Сопот  и Каленик. Не мина и без традиционната за Угърчин пъльовска яхния, приготвена отново от Мирчо Моновски. Както и миналата година, танцьорите ни създадоха настроение с четири свои изпълнения. А докато навън се провеждаше фестивала, в едно от фоайетата на читалището се състоя сватбен ритуал. И макар двете събития да не бяха свързани, не попречиха едно на друго

За пръв път след 30-годишно прекъсване на 11 август в салона на читалището се завърна киното. От 1938  до 1991 г. в Угърчин кинопрожекциите са били ежедневие и достъпни по цена - 35 стотинки е струвал билета. Започналите обаче социално-икономически промени и навлизането на все по-качествена телевизия в домовете на хората доведоха до затваряне на много киносалони. Такава беше съдбата и на киното в Угърчин. Но ето, че, макар и за 20 дни, по инициатива на общината и то безплатно за гражданите, имахме възможност да гледаме филми, които няма да видим по телевизията. С качествен образ и звук и герои от анимацията и филмите, които сега се показват по екраните в големите градове. Единствените оцелели в Ловешка област лентови киномашини отстъпиха място в кинокабината на киномашина за дигитален образ и звук. Кинопрожекциите бяха два пъти седмично - в сряда и петък от 18 и 20 часа и приключиха в края на август. Децата и младежите преобладаваха сред зрителите.

Лятото е към края си, както и почивките на много хора. А в читалището ще продължим да работим докато третото настъпление на вируса не ни накара принудително да почиваме.

Снимки: Цветина Бамбова и Борислав Патарински

"Забавно лято" 2021 - Галерия 1










Няма коментари:

Публикуване на коментар