петък, 1 април 2016 г.

СТУД, ДЪЖД, ВЯТЪР, СЛЪНЦЕ, ЖЕГА И ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ МАРТ


Празнична пролетна хроника

Баба Марта  дойде с гръм, град и дъжд, дълго време беше мрачна и студена, но накрая си отиде топла и слънчево усмихната. И в тази тъй променлива мартенска климатична обстановка посрещнахме пролетта. С нашия общински пролетен празник "Светиите". В него читалището ни се включи, както при организацията, така и със съставите си. Традиционната празнична програма в читалищния салон, беше съпътствана от няколко други прояви, посветени на празника.
 
На 19 и 20 март се проведоха състезания по хандбал и шахмат.
На 21 март вечерта беше открита фотоизложбата "Селото" на фотографа Ганчо Чурков от гр.Ловеч. Селото, което е обект на неговите черно-бели фотоси е Орляне.
Същата вечер в читалищния салон, беше прожектиран 15-минутен филм за община Угърчин и някои от читалищата на нейната територия. Последван беше от едночасов концерт на танцова формация "Танцуващи с вятъра" от Стара Загора. А след концерта в читалищното фоайе на втория етаж беше представено ревю на автентични народни носии от всички населени места на общината.
На 22 март, освен концертната програма от читалищни състави на общината, се проведе и традиционната кушия на местността Голи рът край Угърчин, в която се включиха и участници от други населени места.
 

Уплашени от често сърдитата Баба Марта щъркелите пропуснаха тези празнични прояви и кацнаха в гнездото си на паметника в центъра на Угърчин чак на 26 март. А на 1 април 29-градусова жега ги прогони от гнездото и отлетяха да търсят жаби по реката. /БП/

Няма коментари:

Публикуване на коментар