сряда, 27 май 2015 г.

МЕСЕЦ МАЙ – С НАЦИОНАЛНИЯ ТРИКОЛЬОР

100-годишнината на нашия земляк, известния изпълнител на народна музика на кавал Цвятко Благоев
Месец май традиционно е богат на празници. И най-големият от тях естествено е Денят на българската писменост, просвета и култура. Тази година обаче, около 24 май в Угърчин се случиха още две събития. На 21 май се състоя юбилейното тържество, посветено на 100-годишнината на нашия земляк, известния изпълнител на народна музика на кавал Цвятко Благоев. А на 25 май беше балът на дванадесетокласниците от СОУ,,Св.Св. Кирил и Методий".

Юбилейното честване на Цвятко Благоев се състоя в салона на читалището в необичаен за Угърчин час - 14.00. Въпреки това на него присъстваха повече от двеста души. Поне четиридесет от тях бяха от София. Доведоха ги Радка Стаменова и Гечо Благоев - дъщеря и син на Цвятко Благоев. Сред тях бяха и голяма група деца от училището по английски език към фирма ,,Меридиан - 22", чийто президент е г-жа Стаменова. Тези деца се включиха в художествената програма, в която също взеха участие танцьорите от читалището и изпълнителката на народни песни Йорданка Димитрова от сдружението на пенсионера ,,Цвятко Благоев". Величка Игнатова - председател на Общинския съвет, връчи на близките на музиканта удостоверение с решението на Общинския съвет за обявяване на Цвятко Благоев за почетен гражданин на Угърчин посмъртно. Показан бе и филм за неговия живот и творческа дейност, заснет от БНТ.
Празникът на нашата писменост и култура тази година в Угърчин се проведе на откритата сцена пред общината. В едночасовата празнична програма, чийто главен организатор традиционно бе СОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий", се включиха освен деца от училището, и деца от детската градина, и момчета от танцовия състав на читалището.

Абитуриентският бал не би могъл да съперничи по значимост на другите две събития, които го предхождаха. Но въпреки това събра многобройна публика в центъра на Угърчин. Не само родители и близки дойдоха да се порадват на абитуриентите, но и много други граждани. Самите абитуриенти пристигнаха на площада пред общината с кавалкада от пищящи с клаксоните си автомобили. Предвождаше ги трактор с ремарке. В ремаркето се бяха качили няколко абитуриенти, опънали пред себе си националния трикольор. Чуваше се и популярната песен за Райна Попгеоргиева.
Когато слязоха от возилата, всички се струпаха около паметника, където започна голямото снимане. Десетки фотоапарати и телефони прегряха от щракане. Хиляди снимки запазиха спомена за един от най-хубавите дни в живота на тези момичета и момчета, завършили своето средно образование. И макар да нямаше голямо културно значение, абитуриентският бал се превърна в събитие за Угърчин, защото накара не само абитуриентите, да се пренесат в един по хубав свят, откъсвайки се поне за малко от иначе нелекото ежедневие./БП/

Няма коментари:

Публикуване на коментар