вторник, 31 март 2015 г.

ПОД ЗНАКА НА ПРОЛЕТТА

Слънцестоенето по изгрев на хълма Бели камък, „Светиите”, кушията на Бели рът, хандбал, танци, концерт, театър…
Открай време настъпването на пролетта в Угърчин е било почитано с особен ритуал – жени са събирали съчки  при изгрев слънце на близкия хълм Бели камък. Успоредно на 22 март е отдавана голяма почит и на християнския празник ,,Свети 40 мъченици,,. А от 1929 г., по инициатива на учителите от трите тогавашни училища, празникът слага особен акцент върху опазването на традициите и на народните песни и танци. Започват да го наричат ,,Светиите,, - на името на 40-те мъченици. Вече над  десет години този празник е и общински.

Тази година пролетта пукна изведнъж и то точно на 21 март, когато настъпи астрономически. Баба Марта се сърди до последно – на 20 март температурата беше 4 градуса и прехвърчаха снежинки. Но на следващия ден и особено на 22 март, баба ни се усмихна широко и вдигна температурата до цели 20 градуса. Слънцето напече приятно и хората се разщъкаха по улици и градинки. А по традиция в читалищния салон се събраха над 140 певци и танцьори  от цялата община. Даже и гости дойдоха от Ябланица. Програмата продължи повече от два часа и половина.  По-късно се състоя и традиционната  кушия на местността Голи рът, западно от Угърчин. Но с това не се изчерпват инициативите, свързани с празника. На 21 март се състояха вече станалите традиция състезания по хандбал и шахмат. А вечерта в читалищния салон свой концерт изнесе известната певица Гуна Иванова.
Преди обаче Баба Марта да свърши със своите климатични лудории за тази година, в топлата дъждовна вечер  на 27 март – Деня на театъра – театралните деятели на читалището ни представиха пиесата ,,Госпожа Министершата,, от Бранислав Нушич. Честите аплодисменти, чуващи се от пълния салон по време на продължилото час и половина представление, накараха самодейните актьори да изпитат удовлетворение, че трудът им не е бил напразен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар