петък, 6 март 2015 г.

МАРТЕНСКИ ТЪРЖЕСТВА

 
Националният празник на страната - 3 март, България отбеляза с празнични програми. По инициатива на Общината и читалището ни на 2 март вечерта и на площада в Утърчин бе така. На откритата сцена пред сградата на общината се изявиха рецитатори и танцьори  от читалището, както и първокласникът Стойко Джахов, изрецитирал ,,Хайдути,, на Ботев.

След празнично обръщение на кмета на общината Валентин Вълчев бяха поднесени венци и цветя пред паметника в центъра на града. Там са изписани за памет през вековете и имената на угърчинските опълченци. Имаше , разбира се, и празнични салюти. Топлото за март време позволи на много хора да се включат в тържеството.  Празникът беше предшестван от вече традиционното раздаване на мартеници от Баба Марта, организирано от читалището.

Бяха посетени дома за стари хора , Общината, клуба на пенсионера. Много минувачи, които Баба Марта срещна в центъра на Угърчин също получиха мартеници. Сред тях беше и екип на ТВ 1, които в този момент снимаха  в Угърчин. Помощници на Баба Марта  бяха Христо Василев и Йоана Богданова в ролите на  Пижо и Пенда. Друго празнично събитие в тези дни беше отбелязването на Деня на самодееца. То се състоя в читалището и на него присъстваха над 60 човека.
 
През месец март има още един голям празник на 22 март - ,,Светииите,, , в който  читалището ни също ще участва. Успешното представяне на читалищните състави в празниците обаче, зависи  от работата, която ще свършим през делниците. Дано тя е ползотворна.

 

 
 

 

Б. Патарински

Няма коментари:

Публикуване на коментар