неделя, 18 юли 2021 г.

В СОЗОПОЛ - С ОВАЦИИ, НО И ОТЛЕПЕНИ ЦЪРВУЛИ

 МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА "МУЗИТЕ" 2021


На няколко от танцьорите ни буквално се отлепиха подметките на цървулите им, но пък накараха публиката да ги аплодира за играта им. Това се случи в Созопол на петнадесетото юбилейно издание на международния младежки фестивал на изкуствата "Музите", който се състоя в началото на юли. Фестивалът се организира под патронажа на вицепрезидента на република България Илияна Йотова, с подкрепата на Министерство на културата,  посланика на кралство Мароко и община Созопол. Проведе се на сцената на Аполония.

Нашите танцьори за пръв път участваха на този фестивал, сред още 24 участници само в категорията на народните танци. А имаше и десетки танцьори в другите категории танцово изкуство. Отделно бяха певците и инструменталистите. Сред участниците във фестивала бяха и групи от Молдова и Украйна. Ансамбъл "Мизия" от Плевен с ръководители Михаил и Биляна Деневи също се включи с внушителна група.

На 9 юли се състоя заключителен тричасов концерт на първия етап на фестивала. Концертът започна с изпълнение на танца "Копаница" на танцьорите от нашия ансамбъл "Фаворит". Публиката беше приятно изненадана от изпълнението на този иначе непознат състав и не пестеше аплодисментите си. Не по-малко овации предизвика и втория танц "На север от Балкана". А накрая на концерта последва съвместно изпълнение на танцьорите от "Мизия" и "Фаворит". Внушителна група от 48 танцьори напълни голямата сцена на Аполония и представи северняшки черкезки танц. Часът беше 23.45, но публиката още беше там и се изправи на крака, аплодирайки този ефектен завършек на концерта, дело на Михаил Денев.


Участието на нашите танцьори в този авторитетен фестивал трябваше да се състои още преди година, но пандемията не позволи. Освен върху фестивала, тя сложи своя негативен отпечатък върху целия ни живот, в това число и върху дейността на танцовия ни ансамбъл. Но с ръководител като Михаил Денев щетите бързо бяха минимизирани и танцьорите ни се представиха на ниво на фестивала. За това говори не само купата и грамотите, които бяха дадени на нашия ансамбъл, но и фактът, че на 14 юли по Българска национална телевизия беше излъчен репортаж за фестивала, в който за онагледяване бяха показани изпълненията на танцьорите ни и интервю с Михаил Денев.

Разбира се, през петте дни в Созопол за танцьорите ни имаше и време, както за плаж, така и за разходка в града и с кораб около него. Но основното, заради което бяхме дошли тук, беше фестивалът и всичките ни действия бяха съобразени с това. А много други хора бяха дошли тук просто да си почиват...




Снимки: ММФИ "Музите", Цветина Бамбова, Борислав Патарински

Няма коментари:

Публикуване на коментар