петък, 25 юни 2021 г.

"На север от Балкана" и "Копаница"

 ТРИ НАГРАДИ ОТ ДВА ФЕСТИВАЛА

Със затихване на пандемията от Ковид-19 стана възможно провеждането на редица културни прояви, някои отложени от миналата година. Това се отнася и за областния фолклорен танцов фестивал "Тройче". Отложеното пето издание на фестивала се състоя на 19 юни в гр. Ловеч.  То бе организирано от Народно читалище "Бяла Анаста - 2016" - гр. Ловеч с подкрепата на Община Ловеч и под патронажа на областния управител на гр. Ловеч. Заради лошото време се проведе в спортната зала до стадиона. Във фестивала взеха участие танцови състави от Ловеч, Троян, Тетевен, Угърчин, Ябланица, Орешак и Баховица. Журито бе от Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив с председател проф. Даниела Дженева.

Нашият танцов ансамбъл беше представен от юношите, които се състезаваха за награда във втора възрастова категория до 18 години. Представиха два танца - "На север от Балкана" и "Копаница" по хореография на танцовия ръководител Михаил Денев. Надеждите за добро представяне се оправдаха -  първо място в категорията. От три участия в досегашните издания на фестивала танцьорите ни винаги са се връщали с награди. Така стана и сега. Освен това беше им присъдена и специалната награда на организаторите от читалище "Бяла Анаста - 2016".

В същата спортна зала три седмици по-рано, на 28 май, шест момичета от танцовия ни ансамбъл с "Лазарски танц" също спечелиха първо място в категорията танцово изкуство. Това се случи на организирания за първи път в Ловеч фестивал "Новите звезди на България", в който имаше участници не само от Ловешка област, а и редица други градове на България.

Името на нашия танцов ансамбъл е "Фаворит". Това име задължава и то трябва да бъде защитавано във всяка изява на ансамбъла. Досега, особено през последните пет години, под ръководството  на  Михаил Денев танцьорите ни успешно се справят с тази задача. А получените наскоро награди са силен стимул за още по-добро представяне и в бъдеще. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар