събота, 3 август 2019 г.

УГЪРЧИН ТАНЦУВА НА ДАРДАНЕЛИТЕ


Почти по същото време, от 19 до 23 юли, друга група от 20 танцьори от ансамбъла ни участва в Турция, в гр. Чанаккале, намиращ се на пролива Дарданели, във Втория международен фолклорен фестивал "Троя". В този фестивал се бяха записали за участие 22 танцови и певчески състави от Турция, България, Румъния, Гърция, Сърбия, Молдова, Украйна, Полша, Иран и др. с над 1200 участници.
Изявите на участниците се състояха на 20 и 21 юли в градовете Чанаккале и Кепез, които са съседни. Те бяха предшествани от дефилета на танцьорите и певците в най-оживените части на двата града. Танцьорите ни бяха от всички възрасти, като най-малките пътуваха до Турция с придружители. За изявите на сцените на фестивала бяха формирани две групи. В гр. Чанаккале се представиха по-големите танцьори с "Пазарджишка копаница" и с динамичното си изпълнение предизвикаха овациите на многобройната публика.

Малките танцьори пък представиха своя танц "Покрай Дунав" на сцената в гр. Кепез и също получиха заслужени аплодисменти за изпълнението си. Преди да се качат на сцената обаче, по време на дефилето, проточило се на около километър по една от главните улици на града, те , без да ги е накарал някой нарочно, скандираха през цялото време "България, Угърчин!", като развяваха българското знаме.
 
За участниците във фестивала домакините предложиха организиране на посещение на древния град Троя, който отстои на 30 км от Чанаккале , а също двучасова обиколка на пролива Дарданели с кораб. По обратния път групата от Угърчин мина през Истанбул, където  се запозна с част от забележителностите на този огромен град.

Не на последно място трябва да се каже, че участието на танцьорите ни в тези два международни фестивала нямаше да е възможно без подкрепата на Община Угърчин, за което, както ръководството на танцовия ансамбъл, така и на читалището благодари!
 
 
 
 
Снимки: Цветина Бамбова, Вероника Иванова, Васил Патарински, Борислав Патарински   

Няма коментари:

Публикуване на коментар