сряда, 16 януари 2019 г.

РОДИТЕЛИТЕ НА СТ. ДАНАИЛОВ СЕ ЗАПОЗНАЛИ В УГЪРЧИН

 
Стефан Данаилов в тв сериал „На всеки километър“, 1970-е

Този известен български актьор никога не е идвал в Угърчин, макар преди години, когато киното тук работеше, са правени представяния на някои нови български филми с част от творческите екипи, които са ги създали. Тогава каква  връзка има между Стефан Данаилов и Угърчин и защо подхващаме тази тема? Защото той сам разказва за това.

Във вестник "Над 55", бр.49 от 3.12.2018 г. е поместен материал за него под заглавие "Бях пей сърце, а сега уж съм аз, пък не съм аз". Там 76-годишният актьор споделя, че често се сеща и за родителите си. Майка му Евдокия Данаилова е от Ловеч, а баща му Ламбо Данаилов е от с.Райково, сега квартал на гр.Смолян. Самият Стефан Данаилов се е родил в София. Но се оказва, че родителите му са били учители в Угърчин. Тук те се и запознават. Той не уточнява годината, когато това се е случило, но бихме могли да предположим, че е станало в края на 30-те или началото на 40-те години на ХХ век, защото самият Стефан Данаилов се появява на бял свят на 9 декември 1942 г. Не става ясно и колко години са били учители родителите му в Угърчин.

Бащата и майката на Стефан Данаилов със сестра му

Но научаваме, че те са участвали и в читалищната дейност и по-точно в театралния състав. Баща му дори режисирал пиесата "Коварство и любов". В нея той играел ролята на Милер, а майка му - на Луиза. В читалището ни по това време  се е развивала доста разностранна дейност. Имало е  младежка кооперативна група от около 200 човека, имало е и симфоничен оркестър, ръководен от Борис Петров, започват и първите кинопрожекции. А Угърчин е наброявал 10 000 души...

Читалищната сграда и общината в Угърчин през 1940 г. 

Години по-късно, когато Стефан Данаилов става един от най-известните и обичани български актьори, той играе в същата пиеса, която баща му режисира  в Угърчин. Но този път тя е поставена на сцената на Военния театър в София. Поканил специално баща си да гледа това представление...

Странно. Бившият министър на културата и известен български актьор, преподавателят в Националната академия за театрално и филмово изкуство професор Стефан Данаилов  разказа за един епизод от историята на нашето читалище с 80 годишна давност. Епизод, за който досега не сме имали информация.

Много други такива епизоди от вече 125 годишната история на читалището ни вероятно завинаги ще потънат във времето, без да остане някаква следа за тях. Но понякога се случва невероятното и оживява част от това минало, разказана на неочаквано място от неочакван човек.
 
Борислав ПАТАРИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар