четвъртък, 3 януари 2019 г.

И НАСТАНА ЛЕТО 2019-то. ДА НИ Е ЧЕСТИТО !

Ето че и 2018 година се изтърколи. Уж скоро  я срещахме, уж скоро вдигахме наздравици и си отправяхме пожелания и... вече си отиде. Както много други години  преди нея. А ние, улисани в ежедневните си грижи, с изненада установяваме, че пак е дошло време за нов календар на стената. И тогава идва моментът да хвърлим поглед назад и направим равносметка каква сме я свършили...

Нека погледнем към културния живот в читалището ни през 2018-та. Накратко, в телеграмен стил.

Ще започнем от 6 януари и гмуркането в река Каменица за кръста по случай Йордановден. Танцьорите ни тропнаха два танца по този повод. После те играха в дъждоснежната "лапавица" пред общината на Трифон Зарезан. Отбелязахме с тържество годишнината от гибелта на Апостола на 19 февруари. На 1 март Баба Марта  от читалището раздаде на много хора мартеници. А на 2-ри танцьорите ни пак играха пред общината по случай Националния ни празник. И пак имаше сняг, но и огън в кръвта на играещите. На следващия ден, по същия повод, те  играха пред около 400 човека и при Руската скала край Лесидрен, където сред зрителите имаше и гости от Швейцария. На 22 март се проведе Общинския пролетен празник "Светиите", в който отново се включиха танцьорите ни. Една седмица по-късно лазарките ни обиколиха Общината и други места в Угърчин, където отправиха своите великденски пожелания.  В края на април танцьорите ни играха на празника на с. Микре. А в средата на май участваха във фестивалите "Люлякова ръченица" в Ловеч и "Балкан фолк" във Велико Търново. От Търново те се завърнаха със златен медал и номинация за световната купа по фолклор. Включиха се и в традиционния празник на нашата писменост и култура на 24 май. Откриха и закриха със свои участия областния фолклорен фестивал "Тройче", провел се в Угърчин на 9 юни. На 16 юни децата от ансамбъла играха на детския фестивал "Вярвай в чудеса", провел се в Угърчин, а в края на юни участваха и във фестивала "Охридско славейче" в република Македония, откъдето се завърнаха с награда. Пак по това време театралният ни състав представи пиесата "Госпожа министершата" в с. Лесидрен, където през ноември последва още едно представление.

Месец по-късно големите танцьори участваха във фестивала "Лято във Високо" в република Босна и Херцеговина. На 27 юли в читалището ни бе представен филмът "Песента на генерала", посветен на генерал Радой Сираков. На 11 август екип на "Балкан фолк" - Велико Търново засне едночасов филм за танцовия ни ансамбъл, който беше излъчен по телевизия "Родина" и ще се излъчва и по интернет телевизията "Евро фолк". В началото на септември танцьорите ни участваха в празниците на селата Каленик и Драгана, а на 21 септември играха при откриването на традиционния панаир  в Угърчин. През същия месец участваха и във фолклорните фестивали в с. Дъбен и с. Радомирци.

Най-скорошната им изява за 2018 г. бе на 21 декември на Коледния концерт в читалището ни, където взеха участие всички танцьори от ансамбъл "Фаворит" - от най-малките до най-големите. Годината завърши с посещения на Дядо Коледа и Снежанка по домовете и коледуване на две групи от  читалището, както и с традиционното посрещане на Новата година  на площада пред общината.

И не на последно място... Блогът ни в интернет, където четете тези редове, 2 дни преди края на 2018 г. прехвърли 100 000 посещения! През електронния ни прозорец към света гледат и хора, живеещи на хиляди километри от родния Угърчин и България.

Ето, това е накратко. Кратко, кратко, но излезе много по-дълго от телеграма. Все пак това е по-добрият вариант, отколкото читалищна дейност, която може да се опише в две телеграмни изречения. Да се надяваме, че след година "телеграмата" ще е още по-дълга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар