петък, 3 август 2018 г.

БОСНА - "ЛЯТО ВЪВ ВИСОКО"

 
Юли тази година се случи дъждовен. Близо 200 литра дъжд на квадратен метър се изля  в Угърчин. И макар юлските жеги да ги отстъпихме на Западна Европа, в читалището ни целия месец беше доста "горещо". За втора година се проведе веселото забавно лято за децата на Угърчин, състоя се прожекция на филм за генерал Радой Сираков, а танцьорите ни "прескочиха"до Босна и Херцеговина, за да участват във фестивала "Лято във Високо". Ще ви разкажем за тези събития накратко започвайки отзад напред.
От 20 до 25  юли танцьорите от танцов ансамбъл "Фаворит" участваха във фестивала "Лято във Високо", провел се в гр. Високо на 25 км от Сараево. Фестивалът се провеждаше по линия на  Европейската асоциация на фолклорните фестивали.

 
Още преди да излязат на сцената танцьорите ни успяха да съберат немалко публика на една от своите репетиции в католическата францисканска гимназия, където бяха отседнали. Домакините любезно бяха предоставили своя зала за репетициите, но явно не са очаквали, че залата ще бъде разтресена от бързите стъпки на танцьорите ни и виковете им "Дръж се земьо, шоп те гази!" Духът на смирение и благочестие временно беше напуснал сградата, а хората от персонала снимаха с телефоните си необичайното събитие.  От едно разпятие и две картини на стената Христос обаче гледаше с определено спокойствие на създалата се суматоха и играещите по къси гащи танцьори.
 
Същинското участие във фестивала се случи на 22 и 23 юли. Първо в гр. Високо, а след това и в съседния град Илияш .Танцьорите ни се изявиха на сцени в две големи сгради, които там наричат културни центрове, а у нас бихме оприличили на читалища.Другите  участници бяха от страната домакин, Гърция, Индонезия, Латвия и два състава от България - хор от Горна Оряховица и танцов ансамбъл от Димитровград.

Фестивалът не беше с конкурсен характер, но овациите на публиката показаха несъмненото одобрение, с което бяха посрещнати изпълненията на нашите танцьори. Самият директор на фестивала Мерсед Шахинович неколкократно през дните на пребиваването ни заяви, че много е харесал показаното от танцьорите ни. Същото заяви и секретарят на българското посолство в Босна и Херцеговина Ана Николова, която присъства втората вечер на фестивала  в гр. Илияш.

През петте дни в Босна и Херцеговина танцьорите ни имаха възможност да се запознаят и с историческите забележителности на Сараево, Мостар и Вишеград. Посетиха и галериите на единствените пирамиди в Европа край гр. Високо, за които е установено, че са "едва" на 37 000 - 40 000 години.
Пътуването се осъществи заедно с десетина души от ансамбъл "Мизия" от гр. Плевен с неслучаен автобус от гр. Пленен, на който обаче пишеше "Случаен превоз". Неслучайна беше и подкрепата на Община Угърчин, на Петър Шойков и д-р Христо Кисов, за да се случи участието на танцьорите ни във фестивала.

НА СНИМКИТЕ:
Мостът на Мостар, Гр. Високо с пирамидите, "Читалището" на гр. Високо, Репетиция във Францисканската гимназия, В центъра на гр. Илияш, На сцената във Високо, Спомен от Мостар

Няма коментари:

Публикуване на коментар