сряда, 17 май 2017 г.

"ФАВОРИТ" СЪС СРЕБРО ОТ "ЕВРО ФОЛК 2017"


На 14 май в старопрестолната столица Велико Търново танцовият ни състав оправда до голяма степен името си "Фаворит".  В рамките на ХХI Старопланински събор "Балкан фолк 2017"/ фестивал №1 в Европа за традиционни народни изкуства/ се провежда VIII Български национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2017", от който нашите танцьори се завърнаха със сребърен медал и званията "Лауреат" и "Национален вицешампион".

Този шампионат се провежда под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали - EAFF. Освен това организаторите на "Балкан фолк 2017" и продуцентите на Balkan Folk Akademi и Euro Folk Akademi удостоиха състава ни със званията "Носител на почетния знак" и "Лауреат" на Старопланински събор "Балкан фолк", като тези звания ще бъдат съобщавани в предаванията на телевизия "Евро фолк". На танцовия състав беше връчена и грамота на името на създателя на Старопланински събор "Балкан фолк" Илиян Д. Николов за осъществена приемственост между поколенията, а също и диплом  за съществен принос  при съхранение и развитие  на българските традиционни народни изкуства. Съставът получи  от организаторите и продуцентите на фестивала препоръка, че е достоен да представя българските народни изкуства в Европейския шампионат по фолклор "Euro Folk" в Несебър и Слънчев бряг.

Посочено е в препоръката, че изпълненията на танцов състав "Фаворит" съдържат художествени стойности и въздействащ заряд, които заслужават да се изнесат пред българската и европейската общественост. Наградите бяха връчени на ръководителя на състава Михаил Денев и ще бъдат изложени в читалището.

Преди Велико Търново танцьорите ни взеха участие  и във фестивала "Люлякова ръченица" в гр.Ловеч, който се проведе един ден по-рано на 13 май. Там на състава беше връчена грамота и плакет. Също на 13 май, след като пристигнаха във Велико Търново, танцьорите ни участваха в дефиле в центъра на града, в което се включиха и чуждестранни участници от Индонезия, Тайланд и Индия.
 
 
Борислав ПАТАРИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар