сряда, 8 март 2017 г.

ТОЗИ ВРЪХ ВИСОК Е, ТЯ ЩЕ НИ СЪЗРЕ...

Културна хроника

 25 момчета и момичета от Угърчин с пет автомобила по собствена инициатива отидоха около 6 часа сутринта на 3 март на връх Шипка. Там те не само посрещнаха изгрева на слънцето, но и станаха част от хилядното множество българи, които отбелязаха 139-годишнината от Освобождението на България от петвековното османско иго. Те се снимаха на скалите, където през горещото лято на 1877 г. се води една от най-тежките битки на Освободителната война, в която участват и шест от десетте опълченци от Угърчин.

 В самия Угърчин тържеството по случай Националния празник се състоя по традиция на 2 март вечерта пред сградата на общината. Организатори бяха общината и читалището ни. В празничната програма взе участие и танцовия състав "Фаворит" при читалището. Бяха поднесени венец и цветя пред паметника, където са изписани  имената на нашите опълченци.

 Тези събития бяха предшествани от други две. На 17 февруари съвместно с общината и сдружението на пенсионера "Цвятко Благоев" с възпоменателно тържество отбелязахме 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. А на 1 март Баба Марта, вече по традиция, придружена от Пижо и Пенда раздаде мартеници в общината, дневния център и дома за стари хора и други места.Раздаването на мартениците беше предшествано от изработването им  от деца в читалището  и от възрастните хора в дневния център. Няколко дръвчета пред общината също бяха украсени с тях.

 На 2 март, след тържеството по случай Националния празник, в ресторант "Виктория" самодейците на читалището отбелязаха и своя празник.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар