сряда, 15 февруари 2017 г.

НОС УГЪРЧИН В АНТАРКТИДА

Не, в град Угърчин няма пингвини. Само студ и лед през зимата на 2017-а... Но има пингвини на нос Угърчин. Нос Угърчин? Това пък какво е? - би попитал някой, който не следи толкова отблизо информационния поток в интернет.

От известно време обаче се знае, че някъде на ледения континет Антарктида има едно място, което носи името Угърчин. Това е скалист нос в североизточната част на остров Робърт, вдаден на около 300 м в протока Нелсън. Остров Робърт е част Южни Шетландски острови. Един от тези острови е и Ливингстън, на който е разположена българската антарктическа база.

Изграждането на нашата база започва преди 30 години - през 1987 - 1988 г., а от 20 години тя се се посещава ежегодно от наши експедиции, водени от проф. Христо Пимпирев. Създаден е и Български антарктически институт, който се занимава  с изследането и усвояването на ледения континент. При изследванията  на  Южни Шетландски острови от нашите изследователи са дадени български имена на безименни географски обекти на островите Ливингстън, Гринуич, Робърт, Сноу и Смит.
Специална комисия по арктическите наименования към Министерство на външните работи предлага на президента  новите наименования и той с указ ги утвърждава. Така на 12 август 2008 г. се утвърждава и името на нос Угърчин на остров Робърт. Не ни е известно кой точно е предложил този нос да носи името на нашия град. Но това наименование е част от списъка с 1304 български имена, дадени на географски обекти на тези антарктически острови.

Днес изглежда малко вероятно угърчинец да стъпи на нос Угърчин скоро. Но кой знае... Нали се шегуват някои, че когато през 1969 г. американците кацнали на Луната, срещнали угърчинец, който продавал там земеделската си продукция...
Борислав ПАТАРИНСКИ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар