вторник, 11 октомври 2016 г.

С МУЗИКА, ПЕСЕН И... ТРЮФЕЛИ

Угърчин беше обявен за столица на трюфела
От края на август досега съставите на читалището ни участваха в културни събития, които бяха предимно на територията на общината. Но детската група за автентичен фолклор участва и в регионалния  фестивал "С музика и песен всяка есен" в с. Дъбен  на 11 септември.

Танцьорите ни пък взеха участие в празника на село Драгана на 4 септември. Детската  група за автентичен фолклор представи  на 22 септември,  при откриването на панаира,  за втори път пред угърчинската публика  сценката  "Изворче на жива вода".
Тази година панаирните дни на 23 и 24 септември преминаха под знака на организирания за първи път фестивал на трюфела. Угърчин беше обявен за столица на трюфела. Фестивалът  изненада мнозина, защото все още малко хора знаеха, че горите около Угърчин крият тези много скъпи подземни гъби - трюфелите. 23-ма участници от различни краища на страната взеха участие в състезанието за откриване на трюфели със специално обучени кучета. В огромна тава беше приготвен специалитет от ориз с трюфели, който беше раздаван на публиката. А  на отделен  щанд интересуващите се можеха да видят гъбите и начините за тяхното използване.

Госпожа Моника Славова от БАН в салона на читалището изнесе лекция за подземните гъби, илюстрирана с видеоматериал. Рапърите  Лео и Играта забавляваха публиката на голяма сцена на горния площад на 23 септември, а на 24-ти на същата сцена се изявиха състави от общината, сред които и нашия танцов състав "Фаворит". След тях пя фолкпевицата Рени.

Вечерта в едно от фоайетата на читалището се състоя гурме-вечеря, на която  от сомелиера Марин Марковски бяха представени четири ястия с трюфели. Фестивалът беше организиран от общината с подкрепата на фирма "Хайд", а читалището  съдействаше при провеждането на някои от проявите.
В цялата суматоха встрани от вниманието остана един любопитен факт. Пет минути преди откриването на панаира, на покрива на читалището кацнаха три щъркела. Това се случи един месец и два дни, след като бяха отлетели на юг обитателите на гнездото на паметника./БП/
 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар