четвъртък, 14 юли 2016 г.

НАГРАДА ОТ "ТРОЙЧЕ" В ТРОЯН

Преди малко повече от година на среща на читалищата от общинските центрове в Ловешка област беше предложено да се организира фолклорен фестивал за танцови състави на областно ниво, който всяка година да сменя общината, в която се провежда.Предложението дойде от секретаря на читалище "Наука - 1870 г." в Троян Станка Марешка. То се яви като продължение на едно друго подобно предложение, направено преди това от Нено Щрегарски - създател на танцова формация "Елит" от гр. Ловеч. Смъртта отне от нас Нено преди по-малко от година, но идеята му се реализира на 9 юли тази година в Троян под името "Тройче". С активното участие на Станка Марешка и колегите й от читалището в Троян и с подкрепата на областния управител г-жа Ирина Митева и кмета на Троян г-жа Донка Михайлова.
 
Нашият танцов състав "Фаворит" също беше създаден в края на октомври 2010 г. от Нено Щрегарски, който е кръвно свързан с Угърчин. И за нашите танцьори беше въпрос на чест и почит към паметта на Нено да участват в този фестивал. Те се включиха с два танца, единият от които е "Угърчинска китка" по музика на Цвятко Благоев и хореография на Нено Щрегарски, а другият е шопски танц по хореография на Цветомира Пеева. Не успяха танцьорите ни да спечелят специалната награда на името на Нено Щрегарски, но пък взеха специалната награда на областния управител с неговия плакет и... бутилка отлежала троянска сливова ракия.

Макар че фестивалът "Тройче" се проведе за първа година, той премина на достатъчно високо ниво, за което допринесоха, както участващите танцови състави и престижното жури, така и добрата организация на домакините от Троян. Следващ домакин през 2017 г. ще бъде Тетевен.

 
 
 
 
Текст и снимки:
 Борислав ПАТАРИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар