четвъртък, 7 юли 2016 г.

НЕИЗВЕСТНИ СНИМКИ НА ГЕНЕРАЛ РАДОЙ СИРАКОВ


Живеещи в Троян угърчинци ни срещнаха с родственица на генерал Радой Сираков.  Името й е Милена Съботинова, на 86 години, учителка в пенсия.  Внучка е на първата учителка от Угърчин Стойна Македонска, по баща Сиракова. Първата учителка от Угърчин пък е сестра на първия учител от Угърчин Радой Сираков. Поел военната кариера и станал генерал, командир на 9-та Плевенска пехотна дивизия по време на Балканската война. Герой на България, носител на най-високото отличие орден "Стара планина "- първа степен с мечове.

Опитахме се да разкажем в няколко публикации за този Герой на България  - единствен генерал от Угърчин, макар че информацията за него е оскъдна. Радой Сираков още през 1879 г. е напуснал родното си място. Приятна изненада – нова визуална среща с великия българин, имахме в Троян, в дома на г-жа Милена Съботинова. Там, на страниците на стар семеен албум научихме още за връзката на генерал Сираков с родното му място Угърчин.  Вече не като учител, а като славен български пълководец.
Бащата Ичо Ботев Сираков

Майката на генерал Сираков Йона Радоева Патаринска /по баща/ на тъкачния стан вкъщи.

 Стойна със съпруга си Александър Македонски

 
Семейна снимка - Стойна и Александър Македонски  с дъщеря им Жана, Радой Сираков със съпругата си и две от децата му, а на преден план са майката и бащата Йона и Ичо

 Дядо Ичо Ботев Сираков

Стойна Сиракова/Македонска 

  Милена Съботинова /долу вдяно/ на срещата в дома й в Троян, 2016 г.

Текст и репродукции: Борислав ПАТАРИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар