събота, 14 май 2016 г.

ТРИ СЕДМИЦИ ПРОЛЕТ

Читалищна хроника 
Настана истинската пролет. Ту слънчева и топла, ту дъждовна и хладна. И когато в края на април всичко потъна в зеленина, се заредиха празници като тирове на Калотина…
Лазаровден, Цветница, Великден, Празникът на труда - 1 май, Гергьовден, Празникът на Европа и Празникът на победата над хитлерофашизма, празникът на светите братя Кирил и Методий... И стигнахме до 13-я ден на май, петък, когато  се състоя изпращането на учениците от 12 клас от СОУ "Св.Св. Кирил и Методий".

През тези малко повече от три седмици читалището със своите състави участва в някои от празниците или в прояви, свързани с тях. С изпълнения на танцовия състав през април бяхме в с.Ъглен на честване на писателя Христо Пацов. Групата за автентичен фолклор лазарува в Угърчин на 22 април. Читалището ни съдейства при организирането от общината на празнична програма и боядисване на яйца, посветена на Великден. На 5 май големите танцьори участваха във фолклорния  фестивал "Гергьовско хоро" в с. Баховица, а на 13 май малките  танцьори се включиха в училищната програма при изпращането на 12-и клас. 

 
Междувременно на 10 май в Лесидрен се проведе среща на читалища от Ловешка област по инициатива на Троян. С колегите от Лесидрен бяхме символични домакини. Това са традиционни сбирки за „сверяване на часовниците” на художествената самодейност  в областта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар