сряда, 13 януари 2016 г.

ЗА ЕДИН ЧАС ДО СОФИЯ

Напоследък  в централните и регионалните медии често се говори и пише за изграждането на новия участък от магистрала "Хемус" от Ябланица до пътя Ловеч - Плевен, строителството на който трябва да започне до една година. Една част от този участък, с дължина около 15 км, ще мине през землището на Угърчин. 
Считаме, че би било интересно за мнозина угърчинци през кои местности ще премине магистралата и какви съоръжения ще бъдат изградени. Редица имоти в земеделските земи и горите на Угърчин ще бъдат отчуждени. Край София някои хора станаха милионери от такива имоти. За да не се повтаря това, бяха променени някои нормативни документи и сега собствениците на имоти в нашето землище, през които ще мине магистралата, вероятно ще бъдат обезщетени с по-малко пари, отколкото е пазарната стойност на земята там. 
Но от друга страна не е без значение за бъдещето на Угърчин, че този най-важен в Северна България път ще мине толкова близо до нас.
1.Тук е изобразен пътният възел при шосето Угърчин - Дерманци.
Новият участък на магистралата е разделен на два лота. Първият е от Ябланица до Угърчин, а вторият - от Угърчин до пътя Ловеч- Плевен. Преди да навлезе в нашето землище магистралата ще мине южно от Торос и Дерманци. Ще пресече пътя от Угърчин за Дерманци на около 300 м след паметника на Найда Ичевска и след това ще навлезе в землището ни в местността Равнището. Там, където магистралата ще пресече пътя Угърчин - Дерманци, ще бъде изграден пътен възел. Той се явява и края на първия лот. Този възел е на сто и първия километър на магистралата. Това означава, че качвайки се там  на нея, ще можем да стигнем за около час - час и двадесет минути до София.
2.На това място магистралата ще пресече река Каменица.
Навлизайки в землището на Угърчин, магистралата ще премине през местностите:Равнището, Анджарски колиби, Гърбавото, Гечовски градеж, Чобанското, Джабарското,Буки, Мерата, Даскалското, Йовков рът, Паскаш, Вълковски колиби, Пежгорски колиби, Благоевски колиби, Съртърла, Бекирското и Махалата. Ще мине и през гори в местностите: Съртърла, Бекирското, Кайряка - билото, Йовков Рът, Камена колиба, Гечовски гръдеж, Буки, Стрикач, Чобанското, Жабарска дръмка, Паскаш, Берил, Чороското - плочата, Средорът, Средоката, Дадан, Гърбавото Равнището, Садината, Гайдарски рът, Гърбаво и Гроздавата.
3.Тук е изобразен тунелът който ще мине под шосето Угърчин - Драгана - Каленик.
В землището на Угърчин ще бъдат изградени няколко виадукта на магистралата - на 106-ти, на 108-ми, на 111-ти и на 115-ти километър. На 106-ти километър виадуктът ще бъде и мост над река Каменица. Той ще се намира на около километър след Сярна пещера. Най-дългият виадукт ще бъде на 115-ти - 116-ти километър. След местността Махалата той ще мине над пътя от Угърчин  за  Каленик. Дължината му ще е 1240 м. Магистралата ще мине много близо до Каленик и след това през тунел ще стигне до следващия пътен възел пресичайки пътя от Ловеч за Катунец и Орляне.
4.Така изглежда на картата най-дългият виадукт в района, който ще премине над шосето от Угърчин за Каленик.
Още един тунел ще има на 112-ти километър, който ще мине под пътя, водещ от Угърчин за Драгана и Каленик- Орляне. Освен това на 103-ти километър и на 110-ти километър в района на Пежгорските колиби ще бъдат изградени площадки за отдих.

Няма коментари:

Публикуване на коментар