сряда, 29 октомври 2014 г.

КЪМ КАТУНЕЦ – БЕЗ ТОК, ПОД МОКЪР СНЯГ

 
Както се беше изпролетило времето допреди седмица, така изведнъж се обърна на зима на 25 октомври. С тежък, мокър сняг, изпочупени клони на дърветата и прекъснати жици.

По-голямата част от Угърчин остана без ток над 24 часа. В съботната вечер замъждукаха свещи по къщите, снегът продължаваше да вали и загубили всякаква връзка с външния свят се надявахме повече на Господ, отколкото на ЧЕЗ, поне на следващия ден да имаме ток.
Защото в 11 часа в неделя танцовият състав на читалището ни трябваше да участва в празника на  Катунец и откриване на новоремонтираната читалищна сграда в селото.

Промушвайки се под натежалите от мокър сняг клони стигнахме с жълтия училищен автобус до селото. Електричество и там нямаше, но пък ни включиха агрегат за ток. След водосвета и словата на кмета Ценко Николов зазвуча музиката и нашите танцьори започнаха да играят на обновената читалищна сцена. Над 150 катунчани и гости присъстваха в салона.

Веселбата започна напук на снега  и студеното време навън. А танцьорите ни, след като изпълниха програмата си, бяха нагостени с катунчанска чорба и яхния, приготвена лично от кмета. После пак играха заедно с другите участници в празника.
Когато се прибрахме в Угърчин, токът вече беше дошъл и всичко се връщаше към нормалния начин на живот.  Всеки от участниците обаче щеше да запази траен спомен за този празник, проведен в необичайни, екстремни условия, напук на зимата, която се появи изневиделица в края на октомври.
 
 
 

Текст и снимки:
Б. ПАТАРИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар