понеделник, 1 април 2013 г.

„Пролет моя, моя бяла пролет...“

Дали заради ниска пенсия, или поради някакви други причини, но на 22 март Баба Марта така се разлютя, че не остана и помен от пролетта. Леден ураганен вятър и ниско прелитащи покривни тенекета я прогониха вдън гори Тилилейски. А беше дошла преди малко повече от ден... После заваля и пухкав бял снежец и всичко разцъфтя, но в снежни цветове...
 
Напук на капризите на баба ни Марта обаче, в Угърчин, по традиция, посрещнахме пролетта точно на 22 март. Тя, разбира се, не присъстваше директно, но се усещаше във всяко едно изпълнение на участниците в празничната програма на читалищната сцена. Над 130 души от читалищата в Лесидрен, Кирчево, Катунец, Микре, Голец и Угърчин, от детската градина, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и клубът на пенсионера „Цвятко Благоев“ в Угърчин, и изпълнителката на популярни пиеси на флейта Цветелина Георгиева показаха своите умения пред близо 400 души публика в продължение на два часа и половина. Около половината от участниците в програмата бяха нашите танцьори. Те излязоха пред публиката с нови танцови композиции, дело на хореографа Кристиян Костов.
И докато на читалищната сцена се пееше и играеше, на Голи рът, в надпревара с вятъра и помежду си, се втурнаха участниците в кушията, а на следващия ден се проведоха и състезания по хандбал, футбол и шахмат.
 
 
 
Празникът стана. Само пролетта отсъстваше. Даже и сняг поваля през следващите дни. Но дойде блага вест, че ще вдигат пенсиите от 1 април и Баба Марта, след седмица сръдни, се поусмихна, а температурите се отлепиха от нулата. Все пак пролетта дойде, а баба ни Марта си замина. До догодина. Такъв е кръговратът на сезоните. Важното е, че копривата вече поникна и се хванахме от зеленото, а цветята вече са без снежни шапки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар