четвъртък, 29 ноември 2012 г.

СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ „ПИЛЕНЦЕ ПЕЕ”

Преди повече от месец читалището ни получи покана да участва със свои състави в музикалния и танцов фестивал „Пиленце пее” на 24 ноември  2012 г. Поканата дойде от едно село. Оказа се, че селото е община. А пък общината – всъщност  един от големите квартали на София, Красно село... Организатор на фестивала е  инициативен комитет с председател  Светла Караджова, дъщеря на известната народна певица Надка Караджова. Празникът на народното творчество  се състоя в Дома на културата в Красно село под патронажа на БНТ и БНР. Така дошлите за надпяване и надиграване от над 40 географски точки на България превърнаха „Пиленце пее” от „селска” в национална проява.

Нашият танцов състав „Фаворит” се представи пред журито с два танца – „Угърчинска китка” и „Северняшки танц”. Поради големия брой изпълнения вече в късна доба бе награден със сребърен медал и грамота. Това участие на танцовия състав е може би последното за тази година извън общината ни. А те не бяха малко- фестивалите в Монтана, Ловеч, Царевец, Черни  Вит, Малиново, София. Освен това съставът се включи  в местните традиционни празници, беше на откриването на съборите в Лесидрен и Дерманци, също така на пролетния бал в Славщица.

Наградата от София е един добър завършек на „Танцов  маратон „Фаворит `2012”,  започнал  още в ранна пролет с първите пробудени цветя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар