четвъртък, 15 март 2012 г.

Рекламата в България и фабриката на Матей Недков

- Историята на една от най- оригиналните реклами и въобще - на рекламата в България, е свързана с името и  фабриката на Матей Недков, родом от село Угърчин, Ловешко


Матей Недков е типичен представител на проспериращ търговец, фабрикант и новатор след Освобождението. Той притежава качествата, отличаващи младата българска буржоазия в тази епоха: почтеност, трудолюбие, любознателност и спестовност.

Роден през 1872 г. в село Угърчин, Ловешко, младият мъж се заселва във Варна. Отваря малък магазин за кинкалерия и парфюмерия. Бързо открива нишата в пазара и започва да продава бои за вълна.

Жени се за Надежда Екимова (1882-1960) от Габрово.

Връзките с габровските текстилни фабриканти разширяват търговската му дейност - боядисване на прежди и дрехи. Племеникът на жена му, Еким Н. Екимов (1897-1986) е привлечен на работа във фирмата. Младежът е завършил Търговската гимназия в Свищов, владее немски и френски. Има стаж в габровските фабрики на Тотю Пантев и братовчеда Пенчо Гатев, собственик на фабрика "Александър".

Така създадената през1908 г. еднолична фирма на Матей Недков се преобразува в събирателно дружество.


Варна. Сградата на фабриканта Матей Недков с бозаджийница и сладкарница (преди и сега)

Синът на Матей Недков, д-р Недко Недков се връща с докторат по финансии и статистика от университета във Франкфурт на Майн. Дейността на фирмата се държи от семейството. Тя непрекъснато се разширява след смъртта на стария Недков. Фабриката е оборудвана с модерни немски машини, боите и химикалите се внасят от Германия. Разкрити са представителства и магазини в повече от 40 български града.

Магазинът и кантората в София, се намирали срещу Руската църква, на бул. «Цар Освободител».

Д-р Недко Недков открива кантора в Букурещ, където търгува с дървен материал, нефтопродукти и захар.

Дейността на фабриката и магазините е поета от Еким Екимов. Услугите -химическо чистене, пране, гладене и боядисване, стават все по-популярни в България. Клиентелата расте, приходите също. В цялата страна става известно прочутото "мастилено петно", рекламата на фирмата. Тя е изключително авангардна и оригинална... Днес, след 80 години, графичният знак отново може да бъде използван с голям успех.

Конкуренцията на братя Ландау, другите играчи на пазара за химическо чистене е преодоляна. Водят се преговори за купуване на тяхната фабрика, за 6 000 000 лв.

София. Фабриката на братя Ландау в кв. Княжево  в рекламен каталог на столицата от 1938 г.

През 1944г. тези планове рухват.

През 1947г.фабриката на Матей Недков във Варна е национализирана, заедно с всички активи. Директор на фабриката става работника- комунист Христо Хълчев. Собствениците трябва да напуснат фабриката за 2 часа.Така завършва делото на Матей Недков - бедно момче, успяло да забогатее, а неговите наследници да създадат търговска империя в областта на химическото чистене в България.

Диана КОЛАРОВА
Източник:
http://dianakolarova.blogspot.com/2012/01/blog-post.html#comment-form

Снимки(Варна): Е- страница „Моя Варна”

Горе: Прочутият графичен знак на Матей Недков

Няма коментари:

Публикуване на коментар