вторник, 9 януари 2024 г.

ДЯДО КОЛЕДА ДОЛЕТЯ С ЧЕРВЕН ТРАБАНТ

 Традиционно всяка година през декември в Угърчин се организират различни културни прояви, свързани с Рождество Христово и Новата година. Основен организатор на тези прояви е Общината, но и читалището има свое участие. През 2023 година програмата поне с няколко "процента" беше по-богата от предходния декември.

   Предколедните прояви започнаха на 4 декември със запалване светлините на елхата пред Общината. По този повод беше представена и шоу програма. Нашите танцьори също се включиха с две изпълнения. Основен елемент от коледната украса на площада беше боядисано в червено трабантче.

   През следващите дни беше организиран, отново в центъра на Угърчин, коледен базар на предмети и коледна украса, изработени от учениците от СУ "Св. св. "Кирил и Методий" и децата от детска градина "Светулка". Събраните пари бяха преведени на "Българската коледа"

   На 15 декември в читалищния салон беше представен двучасов концерт на Койнарската духова музика и певецът Свилен Тодорински. Участие взе и танцова група от с. Сухаче.

   Следващата предколедна проява се състоя на площад "Петър Балевски" на 22 декември. Известният кулинар Ути Бъчваров приготви пред очите на около 200 угърчинци и гости свинско със зеле в една "съдинка" с диаметър около 1,5м, което после беше раздадено на присъстващите. Месото беше взето от докарано на място прасе, предварително подготвено за разфасоване. Част от неговото месо беше раздадено и на присъстващите след като отговореха на зададени от Ути въпроси. Специален музикален фон на събитието създаде Етрополската духова музика, която свири повече от 4 часа.

   На 24 декември, по установена вече дългогодишна традиция, читалището ни организира посещение на Дядо Коледа и Снежанка по домовете в Угърчин. Бяха посетени 40 къщи и зарадвани с подаръци над 60 деца. Този традиционен начин за раздаване на подаръци в други по-малки или по-големи населени места вече почти не се практикува. Дядо Коледа обикновено събира децата на едно място и им раздава подаръците, но при този вариант детските емоции са на друго ниво.

   Читалищните коледари на 25 декември отново обиколиха домове в Угърчин и отправиха своите благопожелания за здраве и благоденствие към домакините.

   На 31 декември с държавния химн, "На многая лета", "забраненото" Дунавско хоро и още други хора в центъра на Угърчин беше посрещната Новата 2024 година. Общината осигури и по чаша червено вино за всички присъстващи.

   Последното събитие от хрониката ни е свързано първото събитие от 2024 г. - ваденето на кръста от водите на река Каменица на Йордановден. За трети път до него най-бързо се добра Николай Стойков от Угърчин.

   Ще завършим обаче с нещо, което предшестваше всички дотук описани събития. То е свързано с читалището. След близо 20 години прекъсване в него беше възстановена певческата дейност. На 1 ноември от четири жени и един мъж беше създадена вокалната група "Угърчински славеи". Неин ръководител стана Ганка Балевска, която преди 35 години ръководеше мъжката и женската вокална група на читалището, а после доста години не беше в Угърчин. Първата изява на вокалната група стана на 2 декември на международен певчески фестивал в София, организиран от Съюза на пенсионерите в България и Съюза на Народните читалища. От него те се завърнаха с медал за отлично представяне.













ТЕКСТОВЕ ЗА СНИМКИТЕ

1. Коледната украса на на центъра на Угърчин

2. Танцьорите ни играха при запалване светлините на елхата

3 и 3а. Коледният базар

4. Свилен Тодорински и Койнарската духова музика

5. Ути Бъчваров в ролята на музикант

6 и 7. Моменти от посещението на Дядо Коледа и Снежанка по домовете

8. Коледарите

9 и 10. Ваденето на кръста от р. Каменица на Йордановден

11 и 12. Вокална група "Угърчински славеи" на софийска сцена и наградата им.

14 и 15. Веселите празници бяха помрачени от грозното окастряне на най-красивото дърво в центъра  на Угърчин от фирма, наета от общината.   

Снимки: Борислав Патарински и Фейсбук


Няма коментари:

Публикуване на коментар