петък, 29 септември 2023 г.

ЛЯТО 2023 - МАЛКО ДЪЖД И МНОГО ЖЕГА

 ЧИТАЛИЩНА ХРОНИКА

След относително хладния и дъждовен юни последваха два месеца с малко дъжд и много жега. Топлото и сухо време продължи и през по-голямата част на септември, като дори на 23 септември, първия ден на есента, температурата беше 35 градуса. И в тези жарки условия се случиха някои събития, в част от които и читалището ни имаше участие. За някои от тях вече публикувахме информация, като участието на танцьорите ни във фестивал в Турция и срещата на Пеловския род, но за други ще разкажем накратко по-надолу.

През юли читалището ни отново беше домакин на вече традиционно провеждащото се през този месец забавно лято за децата на Угърчин, организирано от общината. Децата този път бяха забавлявани от аниматори от Троян и други места.


Танцьорите ни участваха в празничната програма по повод 100 години от създаването на читалището  в гр. Николаево, Старозагорска област.

На 25 август момчетата и момичетата от "Фаворит" се включиха със свои изпълнения и при откриване на събора в с. Ъглен, а на следващия ден играха и в Угърчин на срещата на Пеловския род. По повод на тази среща в читалището в едно от фоайетата беше направена изложба с предмети от бита на угърчинци в миналото, традиционни ястия и народни носии. Беше показано и родословно дърво на рода, направено преди повече от 40 години.



Традиционният есенен панаир се събра от 22 до 24 септември. Но  остана в сянката на шестото издание на трюфелфеста на 23 септември. По време на тези събития бяха изнесени и два концерта, в които участваха Нина Николина, Дара, Константин и Християна Лоизу. Своите кулинарни умения по време на трюфелфеста демонстрира Лео Бианки. Основен организатор беше общината с подкрепата на фирма "Хайд".

   В началото на септември обаче се състоя и още една родова среща - на Сопотския род. Това е първата среща на този род. Оказа, че в Угърчин има и други две фамилии Сопотски, които си имат свои родоначалници. За рода Сопотски отделно ще публикуваме и материал, предоставен ни от организаторката на срещата Гинка Сопотска. Интересът към изложбата на родословни дървета в читалището ни напоследък като че ли се засилва. Тук идват хора, които искат да почерпят информация за своите предци. Предстоящо е организиране на среща на Балевския род, но тъй като това е голям род, вероятно ще е нужно повече време докато се осъществи.

На снимките: 1, 2 и 3 - Моменти от забавното лято за децата на Угърчин; 4 - Танцьорите ни поведоха хоро в гр. Николаево; 5 - На събора в Ъглен; 6 - Представители на Сопотския род; 7, 8, 9,10, 11 и 12 - моменти от панаира и трюфелфеста .








Няма коментари:

Публикуване на коментар