петък, 11 август 2023 г.

НА 1300 КИЛОМЕТРА ЮГОИЗТОЧНО ОТ УГЪРЧИН

Почти 3200 километра пропътуваха по пътищата на България и Турция  танцьорите ни, за да участват от 27 до 31 юли в Третия международен фолклорен танцов фестивал в гр. Аванос, Кападокия, република Турция, организиран от Федерацията на фолклорните асоциации в Централен Анадол - Турция. Във фестивала взеха участие 18 състава от Турция, България, Румъния, Молдова, Грузия, Казахстан, Канада, Индия и Иран. Танцьорите две вечери демонстрираха своите умения на фестивалната сцена, като всеки състав показа типични за страната, от която идва, танци. Отделно на 29 юли всички участници във фестивала, извън програмата, научиха и изиграха заедно един характерен турски танц.


През двете фестивални вечери нашите танцьори показаха, че с нищо не отстъпват на другите състави, а по отношение на хореографията и динамиката на изиграните от тях танци бяха по-добри от много от другите участници. Беше любопитно да се наблюдава реакцията на румънските танцьори, когато гледаха влашкия танц на нашите танцьори. Имаше защо да завиждат. А когато в една от залите на хотела на втория ден нашите танцьори за половин час научиха турския танц, лично директорът на фестивала Салих Йонсой дойде и започна да снима с телефона репетицията, явно приятно изненадан от способностите им.




Специално трябва да отбележим посещението на ръководителите на групите при кмета на гр. Аванос, където бяха приветствани от него и се размениха подаръци. Освен това кметът и  екипа му присъстваха на фестивалните вечери и показаха сериозна ангажираност с провеждането на фестивала. 

Пребиваването в Кападокия  не мина и без посещение на редица забележителности в района, сред които разбира се полетите на балоните, музеят на керамиката, интересните скални образувания и др. Всяко едно от посетените места беше интересно, но най-впечатляващото все пак беше излитането на десетки балони при изгрев слънце над една общирна долина край Аванос. По обратния път към България  групата ни направи две няколко часови посещения в градовете Ескишехир и Истанбул. Надяваме се снимковият материал да добави още информация за това пътуване..










На снимките:

1. Групата от Угърчин пред хотел "Сухан" в гр. Аванос.

2. Обща снимка на ръководителите на групите.

3. При кмета на гр. Аванос Джелал Ибаш.

4. Танцьорите ни пред сцената на фестивала.

5. Момент от втората фестивална вечер.

6,7 и 8 Танцьорите ни на фестивалната сцена.

9. Общо изпълнение на турски танц.

10. На соленото езеро.

11. Полетът на балоните.

12. Сред причудливите скали на Кападокия.

13. В подземния музей на керамиката.

14. Известният Египетски пазар в Истанбул.

15. Истанбул - пристанището.

16. Наградите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар