понеделник, 3 октомври 2022 г.

ЛЯТОТО - КУЛТУРНА ХРОНИКА

Есента дойде. Слънцето все още приятно припича и това ни кара да обърнем поглед към отминалото лято и някои събития от последните три месеца, които не сме отразили досега в в традиционната ни хроника. 

Лятото и тази година при нас не беше време за почивка. Особено месец юли, когато читалището ни отново стана домакин на поредното забавно лято за децата на Угърчин. Инициатива, която се провежда със сериозната подкрепа на общината. Три момичета - Петя Кърджова, Цветина Бамбова и Йорданка Вълчева  близо месец всеки делничен ден оргонизираха забавни игри, в които се включваха по около 50  деца. Освен в читалището, децата бяха на игрището до басейна в Угърчин, бяха и на самия басейн, а също посетиха парк за увеселителни игри в София.

Отново през юли с подкрепата на общината в петъчните вечери в читалищния салон се осъществиха по две кинопрожекции за деца и възрастни. Една от кинопрожекциите се състоя на открито в градината пред бившето училище по автотранспорт.

През цялото лято читалищната библиотека работи, за да могат и децата да вземат книги от предписаната им в училище литература.

Хрониката ни ще завърши с един от първите есенни дни. В слънчевия, почти летен, 24-ти септември се състоя поредното издание на кулинарния фестивал "Всички на мегдана", организиран от местната инициативна група "Троян, Априлци, Угърчин" и читалището ни. Пред угърчинци бяха представени традиционни ястия, както от Угърчин, така и от Лесидрен, Каленик и Драгана, а местният пчелар Тотьо Влахов представи своята продукция и увлекателно разказа за уникалните качества на угърчинския мед. Не мина  без приготвената от Мирчо Моновски Пъльовска яхния. Танцьорите ни също по традиция взеха участие във фестивала. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар