четвъртък, 11 март 2021 г.

ПОЧИТ КЪМ ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ОТ УГЪРЧИН

Стана година, откакто ковид вирусът върлува по света и у нас. И без да чакаме той да отмине в читалището ни търсим форми и начини да продължим да работим, макар и в условията на редица ограничения. Някои събития от културния календар на читалището ни и общината отпаднаха, но други се организираха. По-скромно от друг път, с по-малко хора, но все пак се състояха.

На 19 февруари читалището ни беше съорганизатор с общината при отбелязване на 148 години от гибелта на Васил Левски. Пред паметната плоча при спортната зала бяха поднесени венец и цветя от името на общината и гражданите. Присъства и група деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий". Без някой да ги е накарал, когато застанаха край плочата в памет на Апостола, те сами свалиха фереджетата на пандемията - маските и тогава поднесоха венеца и цветята, които носеха.



Читалищната Баба Марта, придружена от малките Пижо и Пенда, на 1 март по традиция раздаде мартеници на служителите от общинската администрация и на други места в Угърчин.

Беше спазена и традицията по отбелязване  на Националния ни празник на 3 март. Четири момичета и четири момчета от танцов ансамбъл "Фаворит" изнесоха националното знаме от общината и под звуците на химна беше издигнато на пилона в центъра на Угърчин. От името на общината и гражданите бяха поднесени венци и цветя на паметника, където са изписани имената на угърчинските опълченци, участвали в Освободителната руско-турска война преди 143 години. Тук беше и кметът на общината Станимир Петков.

Всяко едно от описаните по-горе събития се е провеждало в предишните години с много повече участници и е било по-богато като съдържание. За съжаление пандемията наложи своите ограничения. Тя смачка живота ни за известно време, но не ще ни пречупи, въпреки жертвите, които взема. Потвърждение на това са и описаните по-горе събития в Угърчин. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар