четвъртък, 12 март 2020 г.

ОТМЕНЯ СЕ ОБЩИНСКИЯТ ПРАЗНИК "СВЕТИИТЕ"

Културна хроника под короната на коронавируса
Периодично в този блог публикуваме информация за състояли се културни събития в Угърчин, в които читалището ни е организатор или съорганизатор. След последната ни публикация за празника "Трифон Зарезан" в Угърчин се случиха и други събития, за които ще ви разкажем с текст и снимки. Но ще започнем от вируса, защото той обърка плановете на много хора в държавата ни и по света, в това число и плановете ни за предстоящи културни събития в Угърчин. Естествено става дума за  коронавирус "Ковид - 19". Това може  да се окаже   един от многото видове грип, но начинът по който се реагира за неутрализирането му по света и у нас е безпрецедентен, а негативните последици от него са не само върху здравето на хората, но и върху световната икономика като цяло.

Коронавирусът доведе до отмяната  и на редица културни прояви и празници. За нашата община и конкретно за Угърчин, означава, че няма да се празнува общинският пролетен празник "Светиите". В 91-годишната история на този празник това ще е вторият случай, когато се отменя. Първият е от 1973 г., когато след нелеп пътен инцидент, на 21 март в София загива бившият командир на партизанския отряд "Христо Кърпачев" Петър Нешев Петровски. Колко други културни и всякакви масови прояви ще бъдат отменени, ще зависи от това колко дълго този вирус ще продължи да определя как да живеем през следващите седмици и месеци.

И след това не толкова лирично  встъпление нека се върнем към  събитията, които се състояха с читалищно участие в последния месец. Ще започнем хрониката с представянето на 8 февруари в читалището на сатиричната книга "Празна вилица" на родената в Угърчин поетеса Добрина Симова. Книгата съдържа сатирични стихове, афоризми и епиграми. На 13 февруари в читалището се състоя тематично-информационна среща, организирана от община Угърчин и читалището ни, на която темата бе:"НПО - партньор и гарант за открито и отговорно управление в област Ловеч. По традиция на 19 февруари отдадохме почит към делото на Васил Левски с организирането на възпоменателно тържество в клуба на пенсионера и поднасянето на венец и цветя на паметната плоча пред спортната зала. На 28 февруари читалищната Баба Марта, придружена от малките Пижо и Пенда, пак  по традиция обходи редица места в Угърчин, сред които  общината, дома за стари хора, клуба на пенсионера и др. и раздаде  мартеници за здраве и плодородие. За пръв път от много години отбелязахме Националния празник и освобождението ни от турско робство на 3 март, а не на 2 март вечерта, както се отбелязваше досега.  На 3 март от 10 часа в читалищния салон танцьорите  и театралните ни самодейци представиха спектакъл, съчетал в себе си танц, театър на сенките, кино, песен и съпровождащ ги дикторски текст. Спектакълът завърши с песен, по текст на Вазов, посветена на загиналите за България воини. На фона на разпънатото от всички участници в спектакъла национално знаме звуча изпълнението на рокгрупата "Епизод", което зареди публиката със силни емоции. След края на песента знамето беше изнесено на площада пред общината и под звуците на химна бе издигнато на пилона. Прочетени бяха имената на угърчинските опълченци и бяха поднесени венци на паметника.

Вследствие "пораженията", които вирусът ще нанесе през близките седмици и върху читалищната дейност, следващата хроника може да се окаже по-анемична , но  ситуацията е нетипична, както и самият вирус.



 


 


СНИМКИ: Петя Пламенова, Цветина Бамбова и Борислав Патарински

Няма коментари:

Публикуване на коментар