вторник, 7 януари 2020 г.

НА ПРАГА НА НОВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ


Коледно-новогодишни читалищни изяви

Известният писател-фантаст Артър Кларк преди 50 години считаше, че през 2020 г. човечеството вече ще е поело пътя към звездите. Но това все още  не се е случило. Може би, защото вторачeни  в прозаичното ни нелеко ежедневие, а не в светлината на звездите, като че ли забравихме и да мечтаем и да гледаме по-далече от утрешния ден. Но въпреки това всяка една Нова година я посрещаме с  надежда за нещо по-добро. И понеже я предшества Рождество Христово поне една звезда се появява в домовете ни върху коледната елха...

На прага на новото десетилетие читалището ни традиционно участва в някои изяви и допринесе с тях немалко угърчинци, а и други  жители на общината, да  почувстват по-добре атмосферата на коледно-новогодишните празници.

На 20 и 25 декември две групи коледари традиционно посетиха общината, дома за стари хора, шивашкото предприятие "Фари БГ", магазини и заведения, частни домове и отправиха своите коледни благопожелания. На 22 декември коледари и танцьори от читалището ни се включиха в коледния концерт на читалището в Лесидрен. А на 24 декември Дядо Коледа и Снежанка посетиха над 20 домове в Угърчин и зарадваха малките деца с подаръци. Читалището ни традиционно озвучи на 31 декември  посрещането на Новата 2020 година на площада пред общината в Угърчин с български хора. Същото се случи и на 6 януари на Йордановден при ритуала за ваденето на кръста от водите на река Каменица.

Според някои календари 2020-а била година на мишката. По-важно е обаче тя да е година на мира, повече здраве да има за хората и повече плодородие, за да се надяваме и на по-добро благоденствие. Да ни е честита 2020 година!









Няма коментари:

Публикуване на коментар