сряда, 14 февруари 2018 г.

ЕДИН КОСМИЧЕСКИ ГЛАС, ЕДНА ГАЙДА И СНЕЖНО ЗАРЕЗАНСКО ХОРО

 
Община Угърчин откликна на предложението на група граждани и обяви, че на 14 февруари ще се отпразнува по стар стил Трифон Зарезан.

Освен традиционния ритуал по зарязване на лозите, беше предвидена и фолклорна програма, в която се включиха вокалната група към читалището в с. Голец и "Приятелите на песента" от Угърчин. Но особено интригуващо беше излязлото ден преди това съобщение, че на празника ще пее известната певица Валя Балканска в съпровод на гайдаря Петър Янев. Над 200 човека се събраха на площада пред общината, независимо сипещият се от небето мокър сняг. Раздаваше се червено вино и топла скара.

След като беше изпълнен ритуалът по зарязването на лозите и приключиха със своите изпълнения по-малко космическите гласове от Голец и Угърчин, дойде ред и на Валя Балканска.

 
Когато нейният глас се разнесе над площада всички затихнаха, а после започна хоро под ритъма на нейните песни. Първо няколко човека прибраха чадърите и качулките и заиграха, а после към тях се присъединяваха все повече хора. И така, около 20 минути без прекъсване. Всички подгизнаха, но продължаваха да играят, запленени от магическия глас.

В един момент Валя спря и след кратка пауза отново запя. Онази, космическата песен за Делю Хайдутин. Индикаторите на пулта, през който минават микрофоните, светнаха в червено от мощния й глас.
Никой в този момент не обръщаше внимание на продължаващия да се сипе мокър, студен сняг. Песента й за пореден път  преодоля земното притегляне и накара множеството да настръхне не от студа, а от гласа на певицата. Преживяване, което си струваше неудобствата на лошото време.
Един древен ритуал и един магически глас - добро начало за възраждането на една стара традиция.

Борислав ПАТАРИНСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар