събота, 17 юни 2017 г.

ВЪЛНУВАЩИ ПРОЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ


Изминалият месец от Гергьовден до началото на юни се оказа богат на културни събития, които се състояха в читалището ни. Започна се с представянето на пиесата "Царство на конци" от дванадесетокласници от Гимназията за чужди езици в гр. Ловеч. Представлението се състоя на 9 май с подкрепата на общината.
На 17 май, отново с подкрепата на общината, се състоя концерт на Веселин Маринов. През 32-годишната история на читалищната сграда не беше се случвало досега на сцената ни да бъде монтирано толкова сериозно оборудване. Това оборудване осигури впечатляващите светлинни и визуални ефекти, демонстрирани по време на концерта, продължил час и половина. Изпълненията на Веселин Маринов пред препълнената зала ставаха , освен с участието на неговия балет, но  и с музикалния съпровод на живо от няколко музиканти, сред които беше и Светослав Лобушки.
Традиционното честване на 24 май - Празникът на славянската писменост и българската просвета и култура, се състоя в читалищния салон. В него, освен СУ"Св. Св. Кирил и Методий" и децата от детската градина,  се включиха с  два танца  танцьорите от детския  ни състав, а големите показаха танците, с които спечелиха сребърния медал във Велико Търново.
На 27 май в читалището се проведе детският фестивал "Вярвай в чудеса". Стотици детски рисунки от цялата страна бяха изложени във фоайетата. В най-голямото фоайе на втория етаж децата от общината показаха своите умения да рисуват пред погледите на десетки свои връстници. А в салона близо два часа играха, пяха и рецитираха деца не само от общината, но и от Ловеч, Плевен и други населени места. Водеща на това забавление беше детската писателка Милена Димова. Гост на фестивала беше и областният управител Георги Терзийски. В края на този детски празник, организиран от общината със съдействието на читалището ни, всички деца излязоха навън и пуснаха десетки балони.

Четири дни по-късно, отново в читалищния салон, детската градина "Светулка", отпразнува с двучасова програма половинвековното си съществуване. Не само близо сто деца от Угърчин, Лесидрен и Катунец и техните родители, но и над 50 човека работещи и работили в градината присъстваха на това вълнуващо тържество.

Освен изброените дотук събития, провели се в читалището, се случиха и други. Това беше изпращането на дванадесетокласниците и техния бал, събрал стотици хора публика на площада в центъра на Угърчин. На Гергьовден художникът от Угърчин Мариан Маринов дари нарисувана от него икона на Свети Лука на църковния храм "Света Петка" в Угърчин. А ден по рано пред Мемориала на загиналите във войните угърчинци отец Димитър Попстоев отслужи панихида. Тя беше свързана не само с Деня на храбростта и българската армия, но и със стогодишнината от боевете на Дойран, в които от 24 април до 9 май 1917 г загиват 30 души от Угърчин. Б.П.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар