четвъртък, 21 ноември 2013 г.

ЧИТАЛИЩЕТО РАБОТИ И ПО ВРЕМЕ НА РЕМОНТ

Вече три месеца читалищната ни сграда е в ремонт. Изпълнява се проект  по програмата за развитие на селските райони на стойност близо един милион лева, разработен от общината. По тази причина читалищното ръководство взе решение да се наеме временно помещение в сградата на ТПК  "Успех", за да не се прекъсва основната  му дейност.

Продължиха репетициите на танцовите състави и театралния състав. Изключение прави библиотеката, чиито книги и компютри са затворени в едно помещение в мазето на читалищната сграда и ще останат недостъпни за посетителите и читателите през целия ремонт, който трябва да приключи след около месец, според поставения от финансиращия проекта ДФ "Земеделие" срок.
  
Последната информация, за която може да се прочете в блога ни, е за участието на театралния ни състав на фестивала в гр. Лом на 23 септември. Точно един месец по-късно  театралният състав взе участие и във фестивала на любителските театри "Театър без граници" в гр. Самоков, отново с пиесата "Женско царство". Журито, съставено от преподаватели в НАТФИЗ, се изказа неочаквано ласкаво за показаното от нашия театрален състав. На първи ноември отбелязахме Деня на будителите, празника на читалището и рождените дни на танцовия и театралния състав.

В момента  вървят репетиции на нова пиеса - "Старо село накрай света" от Недялко Йорданов. Част от най-младите ни актьори пък подготвят една кратка пиеса, представяща автентична сцена от угърчинския бит от края на ХIХ век, написана от патрона на читалището ни Вълчо Русковски през 1897 г. На 7 декември танцовият ни състав ще участва  в празничната  програма, посветена на 90-годишнината на читалището в Лесидрен. В близките дни ще започне и подготовката на коледарите.

 
 
 
Това е накратко дейността ни през през последните два месеца. Беше необходимо да разкажем за нея, заради онези редовни посетители на блога ни, които от около месец може би се чудят защо нищо ново не публикуваме. Блогът ни не е в ремонт и скоро ще излезе продължение на историята на автомобилите в Угърчин, а и други любопитни истории, като тази кога в нашето населено място е имало камили например. И това ще го правим, докато постоянно премесваме читалищното имущество из сградата, за да не пречи на ремонта, докато правим репетиции в ТПК или нещо друго от обичайното ни ежедневие. Все пак в Лом и Самоков открито ни завидяха, защото те не могат да кандидатстват като градски читалища за пари по тази програма, по която се ремонтира нашата сграда. И това на нас ни дава утеха , че си е струвало да свалим няколко камиона с книги, гардероби и друго имущество в мазето и после пак да го върнем обратно. През следващата година се навършват 120 години от създаването на читалището ни и никак няма да е лошо да отпразнуваме този юбилей в обновена сграда.  Снимките, които виждате, са от пребиваването на театралния състав в Самоков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар