сряда, 27 май 2015 г.

МЕСЕЦ МАЙ – С НАЦИОНАЛНИЯ ТРИКОЛЬОР

100-годишнината на нашия земляк, известния изпълнител на народна музика на кавал Цвятко Благоев
Месец май традиционно е богат на празници. И най-големият от тях естествено е Денят на българската писменост, просвета и култура. Тази година обаче, около 24 май в Угърчин се случиха още две събития. На 21 май се състоя юбилейното тържество, посветено на 100-годишнината на нашия земляк, известния изпълнител на народна музика на кавал Цвятко Благоев. А на 25 май беше балът на дванадесетокласниците от СОУ,,Св.Св. Кирил и Методий".

Юбилейното честване на Цвятко Благоев се състоя в салона на читалището в необичаен за Угърчин час - 14.00. Въпреки това на него присъстваха повече от двеста души. Поне четиридесет от тях бяха от София. Доведоха ги Радка Стаменова и Гечо Благоев - дъщеря и син на Цвятко Благоев. Сред тях бяха и голяма група деца от училището по английски език към фирма ,,Меридиан - 22", чийто президент е г-жа Стаменова. Тези деца се включиха в художествената програма, в която също взеха участие танцьорите от читалището и изпълнителката на народни песни Йорданка Димитрова от сдружението на пенсионера ,,Цвятко Благоев". Величка Игнатова - председател на Общинския съвет, връчи на близките на музиканта удостоверение с решението на Общинския съвет за обявяване на Цвятко Благоев за почетен гражданин на Угърчин посмъртно. Показан бе и филм за неговия живот и творческа дейност, заснет от БНТ.
Празникът на нашата писменост и култура тази година в Угърчин се проведе на откритата сцена пред общината. В едночасовата празнична програма, чийто главен организатор традиционно бе СОУ ,,Св. Св. Кирил и Методий", се включиха освен деца от училището, и деца от детската градина, и момчета от танцовия състав на читалището.

Абитуриентският бал не би могъл да съперничи по значимост на другите две събития, които го предхождаха. Но въпреки това събра многобройна публика в центъра на Угърчин. Не само родители и близки дойдоха да се порадват на абитуриентите, но и много други граждани. Самите абитуриенти пристигнаха на площада пред общината с кавалкада от пищящи с клаксоните си автомобили. Предвождаше ги трактор с ремарке. В ремаркето се бяха качили няколко абитуриенти, опънали пред себе си националния трикольор. Чуваше се и популярната песен за Райна Попгеоргиева.
Когато слязоха от возилата, всички се струпаха около паметника, където започна голямото снимане. Десетки фотоапарати и телефони прегряха от щракане. Хиляди снимки запазиха спомена за един от най-хубавите дни в живота на тези момичета и момчета, завършили своето средно образование. И макар да нямаше голямо културно значение, абитуриентският бал се превърна в събитие за Угърчин, защото накара не само абитуриентите, да се пренесат в един по хубав свят, откъсвайки се поне за малко от иначе нелекото ежедневие./БП/

събота, 16 май 2015 г.

"КУКУРУГА" В СТОЛИЦАТА

Бранислав Нушич - Госпожа министершата. Постановка на самодеен театрален колектив "Кукуруга" при читалище "Вълчо Русковски" - Угърчин. Фестивал на читалищното театрално изкуство 16 май 2015 - София.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

1."ДА СЕ ИЗСЕЧЕ ЕДНА ГОРА"


2."ОСТАВКА ЛИ ?! ... МИНИСТЪРЪТ НЕ МОЖЕ ДА ПСУВА"


––––
"Кукуруга" на угърчински - "Разцъфтяваща пъпка от цвете или дърво"
Фото: Гергана и Георги-Момчил ПОПОВИ

петък, 15 май 2015 г.

ИЗПРАЩАНЕ

Препичаше като през юли. А беше 14 май по пладне. Слънцето бе спряло над училищния двор и наблюдаваше голяма група ученици, учители и родители, които стояха там и чакаха нещо. Чакаха да дойде електричеството, защото и то беше спряло. Откъм училищната сграда се чуваше многократно броене от 1 до 12 и силни викове. Предстоеше изпращането на завършилите 12-и клас. По едно време броенето престана. Изглежда  вече бяха запомнили реда на числата от 1 до 12, та не се налагаше повече да повтарят.
 
В това време дойде и токът. Зазвуча "Върви народе възродени" и се появи училищното знаме, а след него и ,,виновниците" за тържеството - абитуриентите. Усмихнати и щастливи, че са се изправили на прага на своя самостоятелен живот. Живот, на който края не се вижда, изпълнен само с хубави неща. Поне така изглеждаше в този слънчев майски ден. И директорката Олга Петрова и класната им ръководителка г-жа Пенчева също им отправиха  най-добри пожелания за здраве и бъдещи успехи. А първокласниците им поднесоха цветя. Не мина и без прощални думи от абитуриентите. На мнозина от тях  в очите се появиха сълзи... Искрени, осъзнали за миг, че се разделят безвъзвратно и с много хубави мигове през тези 12 години… И с хора, които обичат.
Бившите вече ученици се сбогуваха и с училищното знаме. Зазвуча дунавското хоро. Поведоха го някои от танцьорите в танцовия състав на читалището. Сред тях бяха и абитуриентите. А когато всичко свърши, голяма група от тях се качиха в няколко коли, надвесени от прозорците. С бясно форсирани двигатели, сред дим и мирис на изгоряла гума, потеглиха напред. Дано имат късмета да живеят в по-добро време... А слънцето продължаваше да наблюдава отгоре безстрастно. Това беше един от милионите дни, в който то е огряваше земята. /Б.П./
 

сряда, 6 май 2015 г.

ПРОЛЕТ, ПРАЗНИЦИ, ПРОМЯНА

Из читалищния живот през последния месец
Читалищната дейност през изминалия месец април беше белязана от няколко събития. Сред тях най-важно за самото читалище беше проведеното на 28 април отчетно-изборно събрание. На него беше избрано ново Настоятелство и Проверителна комисия, отчетена беше досегашната работа и бе приет план за бъдещата дейност. Проверителната комисия запази досегашния си състав с председател Маргарита Пейчевска, но в Настоятелството настъпиха промени. Избран бе нов председател - Полина Съботинова. От досегашните членове в Настоятелството остават Иванка Шойкова, Тамара Колева и Пенка Вълчева, а Пламена Попска е новоизбрана.  Както се вижда - през следващия тригодишен мандат управлението на читалището ще бъде изцяло в женски ръце, ако се изключи секретарят.
 
Що се отнася до останалите читалищни изяви през април, може да откроим три такива. Преди Лазаров ден момичета от групата за автентичен фолклор под ръководството на Виолета Петкова направиха традиционното лазаруване. Те посетиха Общината, дома за стари хора, клуба на пенсионера и три фирми, в които поднесоха своите пожелания за здраве и благополучие на домакините. На самия Лазаров ден танцьорите от танцов състав ,,Фаворит"  участваха в Ловеч с 35-минутна програма на празника на града, посветен на Цветница. А на 25 април те участваха в организирания за първи път от община Ябланица фолклорен фестивал  и базар на народните обичаи.

Месец май започна с повторно представяне пред угърчинската публика на пиесата ,,Госпожа министершата". А на 16 май тя ще бъде представена и на фестивала на читалищните театри в читалище ,,Славянска беседа" в София. Предстоят и други културни събития през този месец, в които ще бъдат ангажирани и читалищните състави. Сред тях се откроява честването на 100-годишнината от рождението на популярният изпълнител на народна музика на кавал Цвятко Благоев. Тържеството ще се състои на 21 май в салона на читалището ни от 14 часа. Ще има и много гости от София.
 
На снимките са показани моменти от лазаруването, празникът в Ловеч, Фестивала в Ябланица и повторното представяне на пиесата ,,Госпожа министершата".